Almanya’da enerji krizine ‘nükleer santral’ tedbiri

Ülkede yaşanan enerji krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, “2 nükleer santralimizi nisan ayının ortasına kadar acil durum rezervi olarak elimizde tutacağız” dedi. 

DÜNYA 06.09.2022, 09:36
Almanya’da enerji krizine ‘nükleer santral’ tedbiri

24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşının ardından Rusya’ya uygulanan ağır ambargolar, Avrupa ülkelerini de derinden sarstı. Rusya’nın ambargolara misilleme olarak bu ülkelere vanayı kapatması sonrası kıtada enerji krizi patlak verdi. Enerji krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri de Almanya oldu. Aylar öncesinden gaz depolayarak kış hazırlıklarına başlayan Almanya’dan yeni bir hamle daha geldi. 

“2 nükleer santrali acil durum rezervi olarak elimizde tutacağız”

Ülkedeki enerji krizine için yeni tedbiri açıklayan Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, “Şu an ülkemizde 3 adet nükleer santral var. Bunların 2’sini nisan ayının ortasına kadar acil durum rezervi olarak elimizde tutacağız. Bu konuda Bavyera’da bulunan ‘Isar 2’ nükleer santrali ve Baden Württemberg’deki ‘Neckarwestheim’ nükleer santralini değerlendireceğiz. Bu santrallerin daha uzun çalışmasına yönelik alınan son kararlar gerekli ve haklı kararlardı” şeklinde konuştu. 

“En kötü senaryoya her zaman hazırlıklı olmak gerekir”

Almanya’nın bu kış ayından sorun yaşamayacağını belirten Habeck, “Ülkemizde yeteri kadar enerjimiz var. Hatta elimizdeki enerjinin bir kısmını Avrupalı diğer komşularımıza da sağlıyoruz. Elbette şu an koşullar ortada. Bu konuda arzulanan bir süreç yaşamıyoruz. En kötü senaryoya her zaman hazırlıklı olmak gerekir ama Almanya bu konuda oldukça kritik adımlar attı. Her zaman megavat saat başına fiyatın 300 avro olmasını ‘uçuk bir fiyat’ olarak düşünmüştük. Artık bu fiyatların da üzerini görmeye başladık. Ancak vatandaşlarımız kendini güvende hissetmeli. Hükümetimiz gerçekten önemli hamleler yapıyor” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)