Almanya ile Katar el sıkıştı: 15 yıllık anlaşma

Enerji konusunda yaşadığı sorunları çözmek için çareyi Katar'da bulan Almanya, 15 yıllık bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma kapsamında Katar, Almanya'ya en az 2 milyon tonluk LNG sevkiyatı yapacak. İlk sevkiyat, 2026'da gerçekleştirilecek. İşte detaylar...

DÜNYA 29.11.2022, 15:21 Hakan Öksüz
Almanya ile Katar el sıkıştı: 15 yıllık anlaşma

Ukrayna'da şubat ayında patlak veren savaş nedeniyle Kremlin'e tepki gösteren ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'ya yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu yaptırımlara, Avrupa'ya giden enerji akışını kısmakla yanıt veren Rusya, kış ayları yaklaşırken Batılı ülkelerde derinleşen ısınma krizinin fitilini yaktı. 

Katar'dan Almanya'ya LNG akacak

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın dışında farklı enerji tedarikçileri aramaya koyuldu. Belirlenen alternatif ülkelerden biri de Katar oldu. Almanya ile Katar arasında devam eden görüşmelerde yeni bir aşamaya gelindi. Edinilen bilgilere göre Almanya ile Katar arasından sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması yapıldı.

Anlaşmanın süresi 15 yıl

Anlaşma kapsamında ABD'li enerji firması ConocoPhillips ve Katar Enerji Şirketi üzerinden Almanya'ya en az 2 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz gönderileceği kaydedildi. Bu anlaşmanın süresinin 15 yıl olduğu ifade edildi. Edinilen bilgilere göre anlaşma kapsamındaki ilk sevkiyat, 2026 yılında gerçekleştirilecek. 

"Biz ticaret ve siyaseti ayrı tutarız"

Katar Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Saad bin Şeride el-Kabi, Almanya ile yapılan anlaşmaya dair açıklamada bulundu. Katarlı Bakan, "Biz siyaset ile ticareti birbirine karıştırmayız. Almanya'ya LNG satılması için ABD şirketi ile anlaştık." dedi. Almanya Ekonomi Bakanı Habeck'in daha önce Katar'a yaptığı bir ziyarette Katarlı mevkidaşının önünde eğilmesi, gündeme oturmuştu.

Yorumlar (0)