Almanya'da hükümet vatandaşlık almayı kolaylaştırıyor

Almanya'da Vatandaşlık Yasası’nda yapılacak değişiklikle birlikte ülkede yaşayan yabancıların vatandaşlık alma aşamasında kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Bu çerçevede çifte vatandaşlığın yolu da açılacak.

DÜNYA 26.11.2022, 10:10 27.11.2022, 17:15
Almanya'da hükümet vatandaşlık almayı kolaylaştırıyor

Ülkeye yasal ve yasa dışı yollarla girenlerin büyük bir bölümü ise vatandaşlık almak için bütün fırsatları değerlendiriyor.

Avrupa'da Almanya, en fazla göç alan ülkelerden biri.

Bunun dışında Almanya, yetişmiş iş gücü eksikliği ve nüfusun giderek yaşlanması sebebiyle yurt dışından sık sık işçi alıyor. 

Yeni Vatandaşlık Yasası yolda

Bu çerçevede Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, Berlin’de yapılan basın toplantısında, İçişleri Bakanlığında Vatandaşlık Yasası’nın modernizasyonuna yönelik bir yasa tasarısı ile ilgili çalışıldığını ve neredeyse çalışmaların bittiğini söyledi.

Çalışmaların tamamlanmasından sonra tasarının üzerinde istişare edilmesi için diğer bakanlıklara yollanacağını söyleyen Kall, bu sebeple tasarıya yönelik ayrıntıları aktaramayacağını bildirdi.

Kall, Vatandaşlık Yasası'nın modernizasyonun hükümet protokolünün projelerinden biri olduğunu belirterek, Alman hükümetinin Almanya’yı göç ülkesi olarak gördüğünü dile getirdi.

Hedef vatandaşlığa geçişleri kolaylaştırmak

Koalisyon protokolüne dikkat çeken Kall, hükümetin çoklu vatandaşlıklara imkan tanımak ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmaya çalıştığını, misafir işçi olarak Almanya’ya gelen ilk kuşağın Alman vatandaşlığına geçişlerinin kolaylaştırılmasının ve engellerin azaltılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Çifte vatandaşlığın önü açılacak

Ayrıca Bild gazetesinin İçişleri Bakanlığında tasarıya yönelik sürdürülen görüşmelere dayandırdığı haberine göre, hükümet 5 yıl boyunca ülkede yasal olarak yaşayan yabancılara Alman vatandaşlığına geçme fırsatı verecek.

Göçmen kökenli ebeveynlerden bir tanesinin yasal olarak 5 yıl boyunca Almanya’da yaşaması halinde bu ebeveynlerin ülkede doğan çocukları Alman vatandaşlığı alabilecek.

Hükümetin, yabancıların Alman vatandaşlığına geçişlerde vatandaşlığından vazgeçme zorunluluğunu kaldırmayı talep ettiği, bu şekilde çifte vatandaşlığın birçok durumda normal olacağına dikkat çekildi. 

Yazılı sınav dönemi sona erecek

67 yaş üstü ve misafir işçi olarak ülkeye gelenler için yazılı sınav zorunluluğu kaldırılacak ve bunların, Alman vatandaşlığı için sözlü iletişim sağlamaları yeterli görülecek.

Uzmanlar, tasarının yasalaşması halinde 2 milyona yakın yabancı ülke vatandaşının bu uygulamadan yararlanabileceğini tahmin ediyor.

Tasarının bakanlar kuruluna ve daha sonra Federal Meclis’in gündemine ne zaman geleceği ise belli değil.

Yorumlar (0)