Aliyev: Dünya, Fransa’nın katliamlarını unutmamalı

Arap Birliği Zirvesi’ne katılan ve ‘Bağlantısızlar Hareketi Başkanı’ olarak bir konuşma yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Dünya, Fransa’nın Cezayir’deki katliamlarını asla unutmamalıdır” dedi. 

DÜNYA 02.11.2022, 09:30 02.11.2022, 16:52
Aliyev: Dünya, Fransa’nın katliamlarını unutmamalı

Arap Birliği Zirvesi’nde konuşan Aliyev, 1954 yılında yaşanan bağımsızlık mücadelesinin 68’inci yıl dönümü sebebiyle Cezayir’i kutladı. Fransız işgali döneminde yaşamını yitiren Cezayirlilerin anısına inşa edilen Şehit Makamı'nı ve Cezayir Ulusal Mücahit Müzesi'ni ziyaret ettiğini söyleyen Aliyev, “Bugün hem Mücahit Müzesi’ni hem de Şehit Makamı’nı ziyaret etme imkânına eriştim. Bu ziyaretlerimde, Fransa’nın Cezayir’de işlediği katliamlara bir kez daha tanık oldum ve çok etkilendim. Dünya, Fransa’nın Cezayir’deki katliamlarını asla unutmamalıdır. Bu vesileyle, bağımsızlık mücadelesinin 68’inci yıl dönümünde Cezayir halkını ve Cezayir yönetimini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları yeniden özgürlüğüne kavuştu”

Azerbaycan’ın Arap Birliği ile iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten Aliyev, “Bağlantısızlar Hareketi olarak, Arap ülkeleriyle dayanışmamızı artırmak ve ikili ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Herkesin bildiği gibi, Azerbaycan’ın topraklarının yüzde 20’sinden fazlası Ermenistan işgali altındaydı. Ermenistan bu işgale ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin hiçbir kararına uymadı. Bu çerçevede Azerbaycan BM kararlarına da riayet ederek kendi topraklarını savunmuş ve Ermeni güçlerini kendi topraklarına geri göndermiştir. Büyük zafer ile Azerbaycan’ın işgal altındaki toprakları yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur” şeklinde konuştu. 

“Arap ülkeleri arasındaki dayanışmanın artırılmasını destekliyoruz”

Açıklamalarının son bölümünde, kendisine iletilen davet sebebiyle Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’a teşekkür eden Aliyev, “Arap ülkeleri arasındaki dayanışmanın artırılmasını destekliyoruz. Azerbaycan ve Bağlantısızlar Hareketi olarak burada bulunmaktan ve davet edilmekten dolayı çok mutlu oldum. Arap Birliği’nin bundan sonraki çalışmalarında da başarılarını sürdürmesini temenni ediyorum” dedi. 

Yorumlar (0)