Akıncı'dan ikinci harekât açıklaması!

Yoğun tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, söylediklerinin bilinçli olarak çarpıtıldığını söyledi.

DÜNYA 15.10.2019, 12:34 15.10.2019, 14:11
Akıncı'dan ikinci harekât açıklaması!

Yaptığı açıklamalar sebebiyle oluşan tepkiye yazılı olarak cevap veren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Sosyal medya üzerinden birkaç gün önce belirttiğim görüşler, inandığım samimi düşüncelerimdir. Ne var ki bu düşünceleri doğru anlamak yerine, haksız ve orantısız eleştiriler yapılmış, bunun da ötesinde sosyal medya aracılığı ile organize biçimde iğrenç küfür ve tehditlerle dolu saldırılar gerçekleştirilmiştir. Bu düzeysizlik halen devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Gelen tepkiler üzerine tekrar açıklama yapma gereği duyan Mustafa Akıncı ise söylediklerinin bilinçli olarak çarpıtıldığını kaydederek bunu yapanları bir an önce sağduyuya davet ettiğini belirtti. 

Ne olmuştu?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, "1974'te biz adına Barış Harekâtı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır. Bu nedenle bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesi en büyük dileğimdir" ifadeleri kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başta olmak üzere, birçok isim Akıncı'nın sözlerini eleştirmişti.

Fuat Oktay, Akıncı'nın Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik eleştirilerini büyük saygısızlık ve talihsizlik olarak niteledi. Oktay, "Akıncı'nın açıklamaları Boğaz Şehitliği'nde koyun koyuna yatan mücahit ve Mehmetçiklerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Barış Pınarı Harekatı'nın eli kanlı terör örgütü PKK/PYD'ye karşı bölgenin istikrarı için gerçekleştiğini görmezden gelen Akıncı'yı esefle kınıyorum. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda, bölgeye barış ve huzurun getirilmesi amacıyla yapılan kahraman ordumuzun mücadelesi ile bugün Suriye’de Barış Pınarı Harekâtı ile verdiğimiz mücadele aynı ruhla yapılmaktadır. Akıncı’nın cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı açıklama tarih bilinci ve bilgisi yoksun bir açıklamadır. Bu talihsiz açıklamanın Kıbrıs Türkü'nün görüşünü yansıtmadığına inanıyorum. Ülkemizin yürüttüğü haklı mücadeleyi hiçe sayan bu yaklaşım, kalpleri her zaman Türkiye ile atan Kıbrıs Türk halkının vicdanında mahkum olacaktır." açıklamasını yaptı.

AK Parti kanadından da tepki gecikmedi. Sözcü Ömer Çelik tarafından yapılan açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın harekâta karşı ettiği sözler basiretsizlik ve saygısızlık olarak nitelendirilerek, Türkiye'yi terör örgütleriyle görüşmeye davet etmenin Akıncı'nın makamına yaptığı bir sorumsuzluk olarak görüldü.

Ömer Çelik, Akıncı'nın Kıbrıslıların Rum zulmünden kurtulmasını sağlayan Kıbrıs Barış Harekâtı'nı da eleştirdiğini söyleyerek Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin kendi makamına da saygısızlık ettiğini ifade etti. Kıbrıs Barış Harekâtı'nın Rum cinayet şebekesinin eylemleri üzerine düzenlendiğini ve adadaki barışı tesis etmekte önemli bir adım olduğu vurgulayan Çelik, bugün düzenlenen Barış Pınarı operasyonunun da PKK/YPG terör örgütünün tasfiye edilmesi için yürütülen bir mücadele olduğunun altını çizdi.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar da konuya yönelik Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Kıbrıslıyım, Türküm. İkisinden de gurur duyuyorum ve Sayın Akıncı'nın Kıbrıs Türk Barış Harekâtı ve Türkiye'nin Suriye'de terör örgütlerine karşı gerçekleştirmekte olduğu Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili olarak yazdıklarını kınıyor, bunların halkımızın neredeyse bütünü tarafından asla benimsenmediğinin altını çiziyorum." ifadesini kullandı.

Akıncı, gelen yoğun tepkilerin ardından, Facebook mesajını paylaşıma kapattı. KKTC’deki milliyetçi kesimlerden de büyük tepki gelmesi üzerine iktidardaki Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) bir mesaj yayınlayarak Akıncı’yı kınadı. UBP yayınladığı mesajda, “Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te, garantörlük hakkına dayanarak yaptığı müdahale sonucu Kıbrıs’a barış gelmiştir. Kıbrıs’ta 1974 Barış Harekâtı sonucu Türk kanı akıtılmasının durduğunu inkâr etmek, harekâtın ismini reddetmek, tarihi gerçekleri inkâr etmektir. Türkiye, Suriye’de başına musallat edilmeye çalışılan terörü Barış Pınarı harekâtı ile yok edip bölgeye barış getirmeye çalışırken Sayın Akıncı’nın Türkiye’yi suçlayıcı açıklama yapması doğru değildir." ifadelerini kullanarak Kıbrıslı Türklerin Türk ordusunun yanında olduğunu vurguladı.

Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Mücahitler Derneği ve Ulusal Halk Hareketi (UHH) üyelerinin Kıbrıs Cumhurbaşkanlığına siyah çelenk koydu, şehit ve gazi yakınlarından da Akıncı'ya tepkiler gecikmedi.

Yorumlar (0)