KKTC, Akıncı'nın skandalını temizlemeye çalışıyor!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili söylediği skandal sözlerin ardından KKTC'den Barış Pınarı Harekâtı'na destek için "ortak komite" önerisi geldi.

GÜNDEM 14.10.2019, 16:47
KKTC, Akıncı'nın skandalını temizlemeye çalışıyor!

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın "1974'te biz adına Barış Harekâtı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır." sözleri Türkiye'nin büyük tepkisini çekmişti. KKTC bir araya geldi ve Mustafa Akıncı'nın skandal sözlerini telafi etmeye çalışıyor.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar: "KKTC Cumhuriyet Meclisinde derhal ortak bir komitenin kurulması, Türkiye'mizin Barış Pınarı Harekâtı'na bu meclisin destek vermesi, Kıbrıs Türkü'nün dualarının Mehmetçikle olduğu ve Harekâtın en erken zamanda başarıyla tamamlanması dileğinin belirtilmesi gerekir"

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: "Bir kişinin Cumhurbaşkanı olması demek, ortaya koyduğu görüşlerin ve izlediği diplomasinin eleştirilemeyeceği anlamına gelmez"

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Erhürman: "Cumhurbaşkanlığının, eleştirinin ötesine geçilen bir linç kampanyası haline gelmesi ve eleştirinin sınırları aşılarak hakarete dönüşmesi kabul edilebilir bir şey değildir"

KKTC Meclisi toplandı

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Başbakanı Ersin Tatar, "KKTC Cumhuriyet Meclisinde derhal ortak bir komitenin kurulması, Türkiye'mizin Barış Pınarı Harekâtı'na bu meclisin destek vermesi, Kıbrıs Türkü'nün dualarının Mehmetçikle olduğu ve Harekâtın en erken zamanda başarıyla tamamlanması dileğinin belirtilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre başkanlığında toplandı.

Parti Genel Başkanları ve milletvekilleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın açıklamasıyla ülkede gündemin değiştiğini, Türkiye'de de gündeme geldiğini hatırlattı.

Kıbrıs'ta bir tane Türk kalmazdı

Mustafa Akıncı'nın açıklamalarının, ülkeye ve millete katkısı bulunmayan birtakım durumlara sebep olduğunu belirten Başbakan Ersin Tatar, "Üzüntülüyüz. Hem hükümet hem de UBP adına maksadının ne olduğunu anlamadığımız bu açıklamayı takip ediyoruz. 1974 Harekâtıyla ilgili olarak, toplumun geneli hatta yüzde yüzü biliyor ki Mehmetçik ve Türk askeri bu adaya müdahale etmeseydi, bugün Kıbrıs'ta bir tane Türk kalmayacaktı. Burası o zaman da ifade edildiği gibi Yunanistan'ın bir parçası olacaktı." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Barış Pınarı Harekâtı'nın başlamasından 4 gün sonra yaptığı açıklamanın yansımalarının sürdüğünü vurgulayan Başbakan Ersin Tatar, "Böyle bir açıklama olacağına keşke hiç olmasaydı. Bizim görüşümüz budur." ifadelerini kullandı.

"Akıncı'nın açıklaması, Kıbrıs Türk halkını rahatsız etti!"

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye'nin kendi sınırlarının korunması, bölgesindeki güvenlik ve barışın sağlanması için yaptığı Harekâtla ilgili Mustafa Akıncı'nın açıklamasının kafaları karıştırdığına işaret ederek, bunun Kıbrıs Türk halkında rahatsızlığa yol açtığını ifade etti.

"Derhal konuyla ilgili ortak bir komite kurulmalı"

Mecliste bunu değerlendirmek durumunda olduklarının altını çizen Başbakan Ersin Tatar, şunları söyledi:

"Önerimizi Özersay'ın Genel Başkanı olduğu hükümet ortağımız Halkın Partisiyle (HP) de konuştuk. KKTC Cumhuriyet Meclisinde derhal ortak bir komitenin kurulması, Türkiye'mizin Barış Pınarı Harekâtı'na bu meclisin destek vermesi, Kıbrıs Türkü'nün dualarının Mehmetçikle olduğu ve Harekâtın en erken zamanda başarıyla tamamlanması dileğinin belirtilmesi gerekir.

Cumhurbaşkanının açıklamasıyla ilgili bir açıklamanın olup olmayacağını da bu komitenin değerlendirmesi gerekir. Bu meclis eğer ortak bir metinde buluşacaksa, komitenin bugün oluşturulması ve sonuçlandırılması, en geç yarın sabah böyle bir açıklamanın yapılmasında büyük yarar gördüğümüzü ifade etmek isterim."

"Türkiye diyalog ve diplomasi yolunu denemiştir"

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve HP Genel Başkanı Kudret Özersay, dünyada pek çok uyuşmazlıkta diyalog ve diplomasinin öncelikli olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin, bu askeri Harekât öncesinde diyalog ve diplomasiyi doğru aktörlerle kullandığının altını çizen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve HP Genel Başkanı Kudret Özersay, "Türkiye, uzun süre, 'Benim güvendiğim toprak bütünlüğüm ve sınırlarım açısından, bu alanda güvenli bölge yaratılması gerekir.' diyerek, bu bölgede fiilen ve fiziken var olan, başta Rusya Federasyonu ve ABD olmak üzere diyalog ve diplomasi yolunu denemiştir." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve HP Genel Başkanı Kudret Özersay, Türkiye'nin, uluslararası hukuk çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ve Suriye'nin bölünmesine müsaade etmeyeceğini vurguladığını hatırlatarak, sanki Türkiye bunu yapmayacak gibi bir algı oluşturacak şekilde telkinde bulunmanın, herkesi bu tartışmanın içine çeken sıkıntılı duruma neden olduğunu belirtti.

Makamları yıpratacak tutum, davranış ve sözlerden herkesin kaçınması gerektiğine dikkati çeken Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve HP Genel Başkanı Kudret Özersay, "Bir kişinin Cumhurbaşkanı olması demek, ortaya koyduğu görüşlerin ve izlediği diplomasinin eleştirilemeyeceği anlamına gelmez. Eleştirildiği zaman da alınganlık yapılmasına, bir mağduriyet havası yaratılmasına ve bu dille konuşulmasına ne gerek vardır ne de bu memlekete bir yararı vardır." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanlığı makamının kaynağı, Kıbrıs Türklerinin iradesidir"

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, son derece hassas bir dönemden geçildiğinin altını çizerek, herkesin kullandığı kelime ve cümlelere özen göstermesi gerektiğini hatırlattı.

Gerek KKTC Cumhuriyet Meclisinde gerekse Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğunda, teröre karşı Türkiye Cumhuriyeti'ne destek verilmesinde en ufak bir ayrışma olduğu kanaatini taşımadığını söyleyen Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, "Harekâtın güvenliği sağlama hedefine bir an önce ulaşması ve bu hedefe ulaşılarak tamamlanması dileği konusunda da farklı düşünen çok fazla arkadaşımız olduğu kanaatini taşımıyorum." şeklinde konuştu.

Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP olarak meclise gelecek ortak deklarasyon tasarısı çalışmalarına destek verebileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada, katılmadıkları noktaların bulunabileceğini ve Cumhurbaşkanlığı makamının eleştiriye açık olduğunu anımsatan Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, "Ancak Cumhurbaşkanlığının eleştirinin ötesine geçilen bir linç kampanyası haline gelmesi ve eleştirinin sınırları aşılarak hakarete dönüşmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Cumhurbaşkanlığı makamının bu ülkedeki kaynağı, Kıbrıs Türk halkının iradesidir." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanının istifa etmesi en sağlıklı yol olacaktır"

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'nı yapmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yaptığı açıklamayı eleştiren Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, Mustafa Akıncı'nın talihsiz bir açıklama yapmış olmasına rağmen hala devletin başı olduğunu, sosyal medyadan hakaret tarzında yapılan eleştirilerin de kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı, "Bu kafa karışıklığı içinde Cumhurbaşkanı Akıncı'nın 3'lü zirve toplantısına katılması, arkasından 5'li zirve toplantısına katılması bence artık anlamını kaybetmiş bir hareket olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanının güven tazelemek için istifa etmesi bence en sağlıklı yol olacaktır." diye konuştu.

"Mustafa Akıncı yanlış anlaşıldı"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler ise KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yanlış anlaşıldığını savundu.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Zeki Çeler, Mustafa Akıncı'nın teröristlerle diyalog kurulmasını kastetmediğini, Suriye devletiyle diyalog yoluna gidilmesini söylediğini ve "kan dökülmesin" sözlerinin herkese yönelik olduğunu iddia etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili ne demişti?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün akşam Facebook'tan yaptığı açıklamada, Barış Pınarı Harekâtı konusunda sürekli üzerine gelindiğini söyledi.

Türkiye'nin iyiliğini ve terör belasından kurtulmasını istemeyen olduğuna inanmadığını belirten Mustafa Akıncı, meselenin "Türkiye'nin iyiliği nerededir?" sorusunun yanıtında bulunduğunu ve bu sorunun gerçek muhatabının Türkiye'de yaşayanlar olduğunu ifade etmişti.

Mustafa Akıncı, Suriye topraklarının artık neredeyse 10'uncu yılına girmekte olan savaşa doyduğuna inandığını belirterek, "10 yıldır akan kan bundan böyle de akmaya devam ederse barışa ulaşmanın mümkün olmayacağı" demişti.

Savaşın acılarını hiçbir toplumun yaşamasını istemediğini belirten Mustafa Akıncı, "Türk, Kürt, Arap, hiçbir çocuğun burnunun kanamasını arzulayamam. Daha önce de söyledim 1974'te biz adına 'Barış Harekâtı' desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi 'Barış Pınarı' desek de akan su değil kandır. Bu nedenle bir an önce diyalog ve diplomasinin devreye girmesi en büyük dileğimdir." demişti.

Yorumlar (0)