Bilim insanları açıkladı: Yapay etler yakında marketlerde!

Bilim insanları yapay yollarla üretilmiş etlerin yeterli maddi destek sağlanırsa ve yasal engeller ortadan kalkarsa insanların destek protein ihtiyacına karşılık verebilecek şekilde marketlerde yerini alabileceğini savunuyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2019, 13:48
Bilim insanları açıkladı: Yapay etler yakında marketlerde!

2013 senesinde Hollandalı bir bilim insanı olan Mark Post tarafından geliştirilen inek kök hücreleri ile tasarlanması yapılan hamburger eti birtakım yeniliklerin de habercisi konumundaydı. Üretilen yeni yapay etlerin Mars’a yapılacak yolculuklarda kullanılması hedefleniyor. Bu sayede uzun süren yolculuklarda bir gıda tedariğine ihtiyaç duyulmadan yazıcılar kullanılarak gıda ihtiyacı karşılanabilecek.

Yapay etler bilim insanlarınca her alanda kullanılacak

Yapay etlerin ilk çıktığı zamanlarda maliyetleri çok yüksek rakamlara ulaşıyordu. Üretim maliyetleri sebebiyle bilim insanlarınca geniş bir kitleye ulaştırılması konusunda endişe duyuluyordu. Fakat kısa bir süre içerisinde gelişmekte olan ülkelerde yapay etlerin ihtiyaca karşılık verebileceği ve özellikle protein ihtiyacı için kullanılabileceği ifade edildi.

Yapay etlerin sakıncası bulunuyor mu?

Yapay etler birçok problemi içerisinde barındırıyor. Öncelikle yapay olan etlere yapılan yatırımlar son derece az. Sektöre yakın zamana kadar sadece 73 milyon dolar yatırım sağlandı. Bunun dışında yasal olarak da düzenleme eksiklerinden söz edebiliriz.

Ayrıca şunu da göz ardı etmemek gerek. Geleneksel, doğal yollarla elde edilen etlerin yerini yapay etlerin tutması elbette mümkün değil. Zaten yapay et ihtiyacının bir destek gibi kullanılması düşünülüyor. Örneğin protein ihtiyacının normalden fazla olduğu durumlarda bu etler destek sağlayabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar (0)