ABD’nin Savunma Bakanı ilk kez bir siyahi: Austin göreve başladı

Biden’ın Savunma Bakanı için ismi Lloyd Austin, yasal süre dolmamasına karşın Temsilciler Meclisi ve Senato’nun da onayıyla yemin etmesinin ardından görevine başladı.

DÜNYA 23.01.2021, 09:43 25.01.2021, 11:23
ABD’nin Savunma Bakanı ilk kez bir siyahi: Austin göreve başladı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nda 2’ye karşı aldığı 93 oyla Savunma Bakanlığı’nda görevlendirilen Lloyd Austin, Pentagon’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile Savunma Bakan Vekili David Norquist tarafından karşılandı.

Austin Pentagonda yemin ederek bakanlıkta korona salgınına dair brifing alacak.

İlk telefon görüşmesi NATO Genel Sekreteri’yle

Austin Kuvvet Komutanları ve Genel Sekreterleri ile gerçekleştireceği görüşmenin ardından ilk telefon konuşmasını ise Jens Stoltenberg ile yapacak. Austin Orta Doğu’da süren operasyonlar ve Çin’e ilişkin de brifing alacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk siyahi savunma bakanı

Austin, James Mattis’in ardından askerlikten emekli olmasının ardından 7 sene geçmemesine karşın Kongre’nin yaptığı muafiyet ile beraber Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı olabilen ikinci general oldu. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nin siyahi ilk savunma bakanı olarak da tarihe geçti.

Temsilciler Meclisi ve Senatosu tarafından, Austin’e muafiyet sağlayacak tasarı onaylanmıştı. Ülkedeki yasalara göre üst düzey bir pozisyona askerin atanması için ordudan ayrılmasının ardından 7 senelik bir zaman zarfı geçmeli. Bu şartı karşılamayan kişilerin bundan muaf olması için Kongre’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi’nden muafiyet almalı.

Austin, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın eski komutanı

Göreve gelen Austin, 2016 senesinde orgeneral rütbesiyle CENTCOM Komutanlığı görevindeyken emekli olmuştu.

YPG’ye desteğiyle biliniyor

2014 Ekim’inde Austin, IŞİD’in Suriye’de YPG güçleri denetimindeki Ayn-el-Arab’a dair saldırılarını püskürtmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri önderliğindeki uluslararası koalisyonunun hava operasyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadı.

O zamanda Austin yapmış olduğu açıklamada, koalisyonun hava operasyonu neticesinde yüzlerce IŞİD’li öldürüldüğünü ve Kürtlerin kaybetmiş olduğu toprakları geri alması konusunda yardımcı olduklarını ifade etti.

2015 yılının Eylül’ünde Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde soruları cevaplarken, eğit-donat programına katılan kişilerden sadece “dört ya da beş kişinin” Suriye’de o dönemde savaştığını ifade etti.

Austin, aynı konuşmada Amerika Birleşik Devletleri’nin Halk Savunma Birlikleri’ne destek verdiğini kabul eden ilk askeri yetkili de oldu.

Austin, Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekat Güçleri’nin “YPG ile temaslı olduklarını” ifade ederek, Kürt güçlere, “danışmanlık ve yardım” sağladıklarını fakat sıcak çatışmalara girmediklerini ifade etti.

Orta Doğu’yu yakından izliyor

Austin ayrıca, Orta Doğu konusunda da iyi bilgi sahibi. Biden’ın Austin’i görevlendirmesi Ortadoğu’da etkin olma çabaları olarak görülüyor.

Austin IŞİD’e düzenlenmiş olan operasyonlar esnasında sıkça Türkiye’ye de geldi.

Yorumlar (0)