ABD’den Ukrayna’ya tarihi yardım… Maliyeti dudak uçuklattı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Amerikan ordusunun envanterinden 1 milyar dolarlık silah ve mühimmatın Ukrayna’ya gönderileceğini duyurdu. 

DÜNYA 09.08.2022, 10:32 10.08.2022, 13:31
ABD’den Ukrayna’ya tarihi yardım… Maliyeti dudak uçuklattı

Rus güçlerine karşı aylardır direnmeye devam eden Ukrayna ordusuna ABD’den önemli bir destek daha geldi. Çatışmaların devam ettiği ülkedeki son duruma ilişkin yazılı bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, yeni yardım paketini duyurdu. Blinken, hâlihazırda Amerikan ordusunun envanterinde bulunan toplam 1 milyar dolarlık silah ve mühimmatın Ukrayna ordusu için ayrıldığını belirtti. 

“Rus güçleri, Ukrayna sınırları içerisinde yer alan köy ve kasabaları vahşice yok ediyor”

Ukrayna ordusunu ve Ukrayna halkını asla yalnız bırakmayacaklarını vurgulayan Blinken, “Ukrayna’ya yönelik acımasız saldırılar 6 aydır devam ediyor. Rus güçleri, Ukrayna sınırları içerisinde yer alan köy ve kasabaları vahşice yok ediyor. Başkan Joe Biden, Rus saldırganlığına karşı ülkelerini cesurca savunan Ukrayna halkının her koşulda destekleneceğini açıkça vurguladı” ifadelerini kullandı. 

“Tek seferde gerçekleştirilecek olan en büyük yardım paketi”

ABD Başkanı Joe Biden’ın talimatları doğrultusunda Ukrayna’ya desteklerin sürdüğünü belirten Blinken, “Kendi ordumuzdan Ukrayna ordusuna tek seferde yapılacak en geniş ve en büyük teçhizat yardımına hazırlanıyoruz. Bu konuda gerekli izinleri aldık. Geçen senenin ağustos ayından bu yana tarafımızdan Ukrayna’ya gönderilen silah ve mühimmatların maliyeti 9,8 milyar dolardır. Bu maliyet, toplam 18 yardım paketini kapsıyor. Planlanan bu son yardım paketi, tek seferde gerçekleştirilecek olan en büyük yardım paketi olacak” dedi. 

“Bu savaş uzadıkça, Ukrayna halkının zafere olan inancı daha da artıyor”

Ukrayna’daki Rus saldırganlığını bitirmek için büyük gayret gösterdiklerini belirten Blinken, “ABD, Ukrayna’daki Rus saldırganlığını sonlandırmak için elini taşın altına koymaktan hiçbir zaman geri durmadı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını destekliyoruz. Bölgeye hayati güvenlik yardımı tedarik etmede 50 ülke ile birlikte ortak bir çalışma içerisindeyiz. Bu savaş uzadıkça, Ukrayna halkının zafere olan inancı daha da artıyor. Bu cesur halkı saygı ile selamlıyorum. Ukrayna’ya yönelik başlatılan bu haksız savaşta Amerika Birleşik Devletleri her zaman kendilerinin yanında olmaya devam edecektir. Bugüne kadar büyük başarılara imza atan Ukrayna ordusu, yeni yardım paketi ile ülkesini daha güçlü bir şekilde savunmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)