Zelenski ve Putin görüşecek mi? Kremlin’den önemli açıklama

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre içerisinde bir araya gelmesinin mümkün olmadığını duyurdu.

DÜNYA 08.08.2022, 14:25
Zelenski ve Putin görüşecek mi? Kremlin’den önemli açıklama

Önceki gün Soçi’de Vladimir Putin ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha Rus lidere Zelenski ile görüşme teklifini iletmişti. Liderler düzeyindeki görüşmelere Türkiye’nin ev sahipliği yapabileceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin iki ülke ile de istişarelerine devam ettiğini vurgulamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu teklifine ilişkin Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’dan açıklama geldi. 

“Şu an Putin ve Zelenski arasında bir görüşme ihtimali bulunmuyor”

Türkiye’nin iki ülke arasındaki arabuluculuk girişimlerini memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Peskov, “Şu an Sayın Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı arasında bir görüşme ihtimali bulunmuyor. En azından kısa sürede böyle bir gelişme beklemiyoruz. Liderler düzeyinde görüşmelerin başlayabilmesi için öncelikle her iki taraf müzakerecilerinin ‘ödevlerini tamamlamış olmaları’ gerekir. Ardından iki lider arasındaki olası görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunabiliriz” şeklinde konuştu.

“Rus ordusu, Ukrayna topraklarında savaş suçları işliyor”

Öte yandan Kiev ve Moskova arasındaki görüşmeler bir kez daha askıya alındı. Her iki ülkenin yetkilileri de yeterli ilerlemenin sağlanamadığını belirterek birbirilerini suçluyor. Müzakere sürecinde bu sıkıntılar yaşanırken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’den de yeni bir açıklama geldi. Savaşın bir an önce sona ermesi için görüşmek istediği tek Rus yetkilinin Putin olduğunu vurgulayan Zelenski, “Rus ordusu, Ukrayna topraklarında akla hayale sığmayacak savaş suçları işliyor. Kanıtlarla belgelenen bu eylemler sebebiyle Rusya ile görüşmek bizim için oldukça zor bir hal aldı” şeklinde konuştu. 

İki ülke de taleplerinden geri adım atmıyor

Moskova yönetimi ise Rus askerlerinin Ukrayna’da savaş suçu işlediğine yönelik iddiaları reddetmeye devam ediyor. Rus yetkililer, bugüne kadar hiçbir operasyonda sivillerin hedef alınmadığını ve yalnızca Ukrayna ordusuna ait noktaların vurulduğunu duyurdu. Öte yandan iki ülke arasındaki müzakerelerden de aylardır sonuç alınamıyor. İki ülkenin de taleplerinden geri adım atmaması, Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmaların şiddetlenmesine zemin hazırlıyor. 

“Donbas’ta büyük bir insani dram var”

Geçen hafta Ukrayna devlet televizyonuna konuşan Vladimir Zelenski, diplomasi olmadan savaşı durdurmanın mümkün olmadığını vurguladı. Savaşın Ukraynalılara çok ağır bir bedel ödettiğini vurgulayan Zelenski, “Her şeye rağmen Kharkiv bölgesinde ciddi kazanımlar elde ettik. Donbas’ta ise büyük bir insani dram var. Pek çok sivil kaybettik. Masum insanlar hastanelerde yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Bazı vatandaşlarımız Kırım’ın geri alınıp alınmayacağını bize soruyorlar. Şu an buna teşebbüs edersek, bu yüz binlerce insanın ölümü anlamına gelir” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)