ABD ve İsrail yetkilileri Bahreyn’de ayin düzenledi

ABD’li ve İsrailli yetkililer, iş adamları ve gazeteciler; Filistin konulu ekonomi çalıştayına katılmak üzere gittikleri Bahreyn’in başkenti Manama’da talmudik ayin düzenledi.

DÜNYA 26.06.2019, 17:31
ABD ve İsrail yetkilileri Bahreyn’de ayin düzenledi

ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile İsrailli ve ABD’li iş adamları ve gazeteciler, Filistin konulu ekonomi çalıştayına katılmak üzere geldikleri Bahreyn’in başkenti Manama’da talmudik ayin yaptılar.

İsrail yerel basınında yer alan haberlerde ayine ilişkin bilgiler verildi. Haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile İsrailli ve Amerikalı iş adamları ve gazeteciler, başkent Manama’da bulunan bir sinagogda "Yaşasın İsrail halkı" sözleri eşliğinde sabah ayini düzenlediler.

Yayınlanan görüntülerde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile beraberindeki heyetin tefilin (içinde Tevrat’tan ayetlerin bulunduğu kutucuk) ve tallit (şal) taktıkları ve “Yaşasın İsrail halkı” ilahisini okuyarak talmudik ayin düzenledikleri görülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ise sosyal medyadaki hesabından yaptığı paylaşımda, "Bahreyn’in başkenti Manama'da bulunan bir sinagogda sabah temizliği için özel bir fırsat. Güne başlamak için mükemmel bir yöntem. Bana ne için dua ettiğim soruldu: Derin bir özlem duyduğum ailem ve tabii ki de barış için dua ettim. Bu birlikte inşa edebileceğimiz bir geleceğe örnektir." dedi.

İsrail'in Kanal 13 muhabiri Barak Ravid ise daha önce Twitter hesabından Manama’daki sinagogun Körfez bölgesinde tek olduğunu anlatmıştı.

Talmudik Ayin nedir? Talmut nedir? Minşa nedir?

Yahûdîler, Talmut’u Tevrât’la aynı değerde tutar ve onu kabûl etmeyeni onlar da gerçek yahûdî kabul etmezler.

Talmut, Hazret-i Mûsâ’nın Tevrât’ı açıklayıcı îzahlarını ihtivâ eden bir Tevrât tefsîri hükmündedir. Başlangıçta bu tefsirler, şifâhî olarak varlığını sürdürmüştü. Sonraları kaleme alınarak yazıya aktarıldı ve kitaplaştırıldı. Buna “Mişna” ismi verildi. Mişna, dînî emirlerin tatbîki husûsundaki açıklamaları ihtivâ etmekteydi. Filistin ve Bâbil’de bulunan yahûdî dînî mekteplerinde Mişna üzerinde uzun yıllar çalışmalar yapıldı. Netîcede ortaya Talmut çıktı. Bugün, Kudüs Talmut'u ve Bâbil Talmut’u olmak üzere iki Talmut bulunuyor. Bunlar, M.S. 4. ve 5. yüzyıllarda tedvîn ediliyor.

Mişna, tekrar etme; Talmut ise tâlîm (bilgi) verme demektir. Talmut, Tevrât’taki hükümlerin açıklamalarını ihtivâ eden tefsîr ve içtihâdlar külliyâtı olarak bilinmektedir. Tevrât’ta ayrıntısı verilmeyen genel hükümler, Talmut'ta açıklanmaktadır.

Örneğin Tanrı'nın “Yedinci yılda tarlanı ekmeyeceksin!” ya da “Cumartesi günü iş yapmayacaksın!” emirlerinin ayrıntıları Tevrat'ta verilmemiş, bu emirlerin ayrıntıları Talmut'ta anlatılmıştır.

Yorumlar (0)