ABD'nin "Hong Kong" hamlesi ortalığı karıştıracak!

ABD Kongresi, Hong Kong'da protestoculara karşı insan hakları ihlâlleri hususunda uyarı niteliğinde olan yasayı onayladı. Tasarının artık ABD Başkanı Donald Trump'ın önünde olduğu bildirildi.

DÜNYA 20.11.2019, 09:47 20.11.2019, 09:49
ABD'nin "Hong Kong" hamlesi ortalığı karıştıracak!

ABD Kongresi, Hong Kong’ta protestocuları destekleyen yasal düzenlemeyi onayladı.

Tasarı, en son ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne gidecek.

Hong Kong hükümeti, ABD yasasının gereksiz ve temelsiz olduğunu belirterek kararlarından dönmesi hususunda uyarıda bulunmuştu. 

Çin de ABD’yi Hong Kong’un iç işlerine karışmayı bırakması hususunda uyarmış ve tasarının geçmesi halinde sert bir şekilde karşılık vereceğini söylemişti. 

Söz konusu gelişmelerin, Çin-ABD ticaret görüşmelerine hasar vereceği ve sekteye uğratacağı öngörülüyor.

Hong Kong'da neler oluyor?

Hong Kong'da göstericiler, Çin tarafından özgürlüklerine karışılmasına tepki gösteriyorlar. 

"Bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla 1997 yılında Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya atıldı. 

Söz konusu yasa tasarısı, parlamentoya 3 Nisan günü sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle birlikte suçluların, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi, Çin ana karası ve Tayvan'a iadesi kolaylaşacaktı. 

Yasa tasarısı, siyasi suçları kapsam dışında tutuyordu ancak 7,4 milyon nüfusa sahip olan Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygılarına sahipti. 

Muhalifler, Hong Kong'daki siyasi muhaliflerin Çin tarafından hedef alınabileceğini düşünüyordu.

Tartışmalı yasa tasarısı, 23 Ekim günü resmen çekilmesine rağmen protestolar sürdü. Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması amacıyla bağımsız bir komisyon kurulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların yeniden başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasının sonlandırılması ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerine devam ediyor.

Çin, bağımsız bir yargı ve toplantı hakkı gibi özgürlükler tanıyan ve ülke işlerine müdahaleyi önleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu ifade ederek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmekle suçluyor. 

Yorumlar (0)