ABD'nin hasımlarından dev askerî tatbikat!

ABD'nin hasımları İran, Rusya ve Çin, Hint Okyanusu'nda ortak askeri tatbikat yapacak.

DÜNYA 27.11.2019, 14:19
ABD'nin hasımlarından dev askerî tatbikat!

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, Rusya ve Çin Deniz Kuvvetleri ile birlikte Hint Okyanusu'nun kuzeyindeki Umman Denizi'nde yakın bir zamanda ortak tatbikat düzenleyeceklerini duyurdu.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, "Deniz Kuvvetleri Günü" dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Rusya ve Çin ile yakın zamanda yapılacak askerî tatbikata ilişkin ön hazırlık ve planlamanın tamamlandığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) bölgede şu anda İran aleyhine doğrudan herhangi bir tehdit oluşturmadığını ve kendi adına hareket eden unsurlar aracılığıyla güvensizlik ortamını artırma peşinde olduğunu belirten İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, "ABD'liler hata yaparsa İran silahlı kuvvetlerinden sağlam bir cevap alır." ifadelerini kullandı.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi ayrıca şu ana kadar 64 filoyu uluslararası sulara gönderdiklerini de belirtti. İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'nda da İran'a ait gemilere eskortluk yaptıklarını kaydetti.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, "Demavend" adını verdikleri savaş gemisinin de 2019 sonuna kadar filoya ekleneceğini ifade ederek, tüm destroyerlerin füzelerle donatılacağını dile getirdi. 

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, 2018 nisan ayında yaptığı açıklamada Rusya ve Çin ile üçlü askerî tatbikat düzenleyeceklerini açıklamıştı.

CAATSA Yasası'na göre İran ve Rusya "hasım"

Dünyada resmen tanınmış 193 ülke bulunuyor. Aslında bilinen ülke sayısı 236. Birleşmiş Milletler'e göre de 192 ülke, "egemen bir şekilde var olduğu" için ülke olarak kabul ediliyor. Dünyanın en büyük sömürgeci ülkeleri olan İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz ve İtalya'nın tarihte yaptığı ve bazılarının sürdürmeye devam ettiği sömürge sisteminden çok farklı olarak "jakoben" bir tutum sergileyen Amerika Birleşik Devletleri'ne göre dünyanın yarısından çoğu Birleşik Devletler düşmanı. Ancak ABD'nin İngiltere'yi geçebilmesi için daha çok yol katetmesi gerekiyor. Zira dünyanın en büyük işgalci medeniyeti olan Birleşik Krallık'ın dünyanın yüzde 90'ını sömürdüğü biliniyor. İngilizlerin hiçbir zaman ayak basamadığı sadece 22 ülke (Andora, Belarus, Bolivya, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Guatemala, Fildişi Sahili, Kırgızistan, Liechtenstein, Lüksemburg, Mali, Marshall Adaları, Monako, Moğolistan, Paraguay, İsveç, Tacikistan, Özbekistan, Vatikan ve Sao Tome Adaları) bulunuyor. İngliizlerin bu ülkelere erişememesinin altında ise kiminin coğrafi, kiminin dinî unsura sahip olması, kiminin ise başka sömürgeci altında can çekişiyor olması yatıyor.

Sömürgecilikte İngilizleri geride bırakmak isteyen Amerika, artık hasımlarını da gizleme gereği hissetmiyor. Bunun ön güzel örneği ise CAATSA Yasası. Açılımı "Amerika Birleşik Devletleri'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" olan, 27 Temmuz 2017 tarihinde kabul edilen ve 2 Ağustos 2017 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA Yasası'na göre İran, Kuzey Kore ve Rusya "hasım" olarak nitelendiriliyor ve bu ülkelerle iş birliği yapan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngörüyor. ABD, CAATSA Yasası'na tabi olmayan Çin gibi ülkelerle olan hasmane tutumunu da aynı şekilde gizleme ihtiyacı hissetmiyor.

Yorumlar (0)