ABD, Kabil Büyükelçiliği’nin tahliyesi için operasyon başlattı

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, Kabil Büyükelçiliği’ndeki personelin tahliyesi amacıyla 3 taburun yola çıktığını, hafta sonu ülkede olacağını ve operasyonun başladığını kaydetti.

DÜNYA 13.08.2021, 23:24 14.08.2021, 00:04
ABD, Kabil Büyükelçiliği’nin tahliyesi için operasyon başlattı

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, verdiği basın brifinginde Afganistan’da bulunan ABD diplomatik personelinin tahliyesine dair operasyona ilişkin değerlendirmeler yaptı.

3 tabur yola çıktı

Kirby, Kabil Büyükelçiliğindeki personelin tahliyesi maksadıyla 3 taburun yola çıktığını, birliklerin hafta sonu şehirde olacağını ve operasyonun başladığını ifade etti.

Bütün saldırılara karşılık verilecek

Yaklaşık olarak 3 bin askerin tahliye amacıyla gönderilmiş olduğu Kabil’de gerekli olan güvenlik önlemlerini aldıklarını kaydeden Kirby, askeri birliklerine herhangi bir tehdit olması durumunda bütün saldırılara karşılık vereceklerini kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri askerleriyle Taliban’ın karşılaşabilme olasılığına dair sorulan sorunun ardından Kirby şunları söyledi:

“Geleceği göremiyorum fakat şunu ifade edebilirim. 11 Eylül’ün ardından Afganistan’a gönderilmiş olan askerler yapmaları gereken şeyi yaptı. Yani El Kaide gibi örgütlerin kapasitesini düşürme ve Afganistan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne dair terör saldırılarında güvenli liman olmasını önleme…”

20 senelik süreçte Afganistan’dan hem güvenlik güçleri hem de yönetim anlamında gerekli olan bütün desteğin sağlandığını, Afgan yönetiminin Taliban’a karşı duracak kararlılığı artık göstermesinin gerekli olduğunu söyleyen Kirby, ülkede bulunan ABD askerinin ve ülkede bulunan diğer ABD’li personelin biran önce çekilmesinin çok büyük bir önemi olduğunu kaydetti.

Bununla birlikte Kirby, Afganistan’da siyasi bir müzakere sürecinin sürdüğünü ve Taliban’ın bu müzakereye aktif olarak katılım gösterip, siyasi bir nihayete ermeye çalışması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)