ABD İstihbaratçısı: “Çin, ABD'yi gerileyen bir güç olarak görüyor”

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, ülkesinin Çin'le her alanda küresel rekabet içinde olduğunu belirterek, "Çin, kendisini yükselen, ABD'yi ise gerileyen bir güç olarak görüyor." yorumunda bulundu.

DÜNYA 30.04.2021, 09:18 30.04.2021, 14:16
ABD İstihbaratçısı: “Çin, ABD'yi gerileyen bir güç olarak görüyor”

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesinde "Dünya Genelindeki Tehditler" başlıklı oturumda ABD'nin Çin'le girdiği rekabet hakkında konuştu.

Çin'in istihbarat ve askeri teknolojilerle beraber pek çok alanda önemli adımlar attığını vurgulayan Haines, ABD İstihbarat Topluluğu olarak Pekin'le kendi alanlarındaki mücadeleye kararlı bir şekilde devam ettiklerini belirtti.

"Çin'e göre ABD gerileyen bir güç"

Haines, Çin'in kendisini artık daha özgüvenli bulduğunu vurgulayarak Çin'in kendisini yükselen bir güç olarak görürken ABD'yi ise gerileyen bir güç olarak değerlendirdiğini belirtti. Çinli pek çok yetkilinin açıklamalarında da bunun görülebileceğine işaret etti.

Çin'in savaşa girmek gibi bir niyetinin olmadığını düşündüğünü söyleyen Haines, buna karşın Pekin'in "sıfır toplamlı bir oyun" olarak süreci okuduğunu ve bunun için de ABD'yi her alanda Çin için bir "tehdit" olarak değerlendirdiğini kaydetti.

"Kuzey Kore'den bir girişim yok"

Haines, nükleer silahsızlanma konusunda Kuzey Kore'nin herhangi bir girişiminin olmadığını da belirtti.

Yorumlar (0)