ABD basını: "Yolumdan çekil" dedi

ABD basınında yer alan haberler, Erdoğan-Trump görüşmesinin detaylarını ortaya koydu.

DÜNYA 09.10.2019, 08:55
ABD basını: "Yolumdan çekil" dedi

ABD basını, Türkiye'nin kararlılığını, Fırat’ın doğusunda Beyaz Saray’a geri adım attıran kararın arka planını ve Trump-Erdoğan görüşmesinin ayrıntılarını haberleştirdi.

Amerikan basınında yer alan haberlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump görüşmesinden dakikalar sonra Pentagon’a ‘askerleri çekin’ emri verildiği vurgulandı.

NBC News, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Amerikan kuvvetlerinin, pazartesi sabahı gözlem noktalarından çekilmeleri için ‘acil ve beklenmedik’ bir uyarı aldığı bilgisini paylaştı. Amerikan askerlerine giden mesajın içeriğine ilişkin bilgiyi mevcut ve eski kıdemli Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı yetkililerinden alan NBC News, mesajın “Bölgeden ayrılıyoruz” şeklinde olduğu bilgisini aldıklarını aktardı.

Telefon gece yarısı geldi

ABD medyasında yer alan haberlere göre ABD’li bir üst düzey yetkili, bölücü terör örgütü PKK’nın Suriye’deki sözde komutanı Ferhad Abdi'yi geceyarısı aradı. Ardından bir Amerikalı generalle görüntülü görüşme gerçekleştiren Ferhad Abdi’ye, ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerinin çekilmesi emrini verdiği belirtildi. Telefon görüşmesine dair NBC’ye demeç veren bölücü terör örgütü PKK elebaşı, “Bu hiç beklemediğimiz bir karardı” ifadelerini kullandı. Elebaşının kullandığı bu ifade kısa süre sonra dünya basınında yer aldı. Uluslararası basın bu gelişmeyi "PKK: Amerika bizi yalnız bıraktı" şeklinde duyurdu. Görüşmeleri yakından bilen bir Amerikalı yetkilinin verdiği bilgiye göre, Birleşmiş Milletler (BM) zirvesinde Donald Trump-Recep Tayyip Erdoğan arasında birebir görüşme yapılamamasının ardından liderlerin pazar günkü telefon görüşmesi, Washington cephesine göre "beklendiği gibi gitmedi". Amerikalı yetkili şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye girmek konusunda kararlı olduğunu belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray ziyareti teklifi bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı vazgeçirmek için yeterli olmadı. Donald Trump, Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Türkiye’nin büyük ölçekli bir saldırı yapmasının kabul edilemez olacağını ancak güvenli bölgeyi temizlemek için ölçülü bir operasyonu ise yapabileceğini söyledi.”

Erdoğan: Ya bizimle çalışın ya da yolumuzdan çekilin!

Görüşmeye yakından vakıf olan bir Türk yetkili ise, “Erdoğan, Trump’a, ABD’nin bu operasyonu yürütmek için Türkiye ile çalışmasını ya da yoldan çekilmesini söyledi” ifadelerini kullandı. Türk yetkili görüşmenin detaylarına ilişkin, “Erdoğan Trump’ın emri altında çalışanların güvenli bölge konusunda anlaşmaya uymadığını söyleyerek, DEAŞ yenilmiş olmasına rağmen ABD’nin 20 bin TIR dolusu silahı PKK/YPG’ye gönderdiğini ve silahların hâlâ gitmeye devam ettiği argümanını kullandı” dedi.

DEAŞ ne olacak? Güvenli bölge ne olacak?

Middle East Eye adlı internet portalına konuşan Türk yetkili ayrıca görüşmede bir başka ihtilaf noktasının, geçmişte Tel Abyad sınır kasabası yakınlarındaki tahkimat binalarını ‘iyi niyet göstergesi’ olarak kaldıran terör örgütü DEAŞ'ın yakın zamanda bu binaları yeniden inşa edip güçlendirmeye çalıştığı konusu olduğunu bildirdi. Ayrıca Amerikalı bir yetkiliden de bilgi alan MEE’ye göre Donald Trump, YPG’nin elinde tutuklu bulunan ve vatandaşı oldukları ülkelerin almak istemedikleri DEAŞ’lılara ne olacağını sordu. Türk yetkilinin iddiasına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda 6 bin şüpheli yabancı savaşçıyı deport ettiğini hatırlatarak bu konu üzerinde kolaylıkla çalışılabileceğini söyledi. Aynı yetkiliye göre görüşmede Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü DEAŞ mensuplarına ilişkin Amerika'ya herhangi bir taahhütte bulunmadı. Donald Trump da Erdoğan’ın ‘güvenli bölge’ talebine net bir cevap vermeyerek ‘askeri danışmanlarıyla konuyu görüşeceğini’ ifade etti.

Yorumlar (0)