Ekvador'da halk, kurumları felç etti!

Ekvador’da hükümetin ardından yargı ve yasama kurumları da başkentteki faaliyetlerini durdurdu. Ekvador'un farklı bölgelerinden Quito'ya ulaşan göstericiler Ulusal Meclis binasına girdi.

DÜNYA 09.10.2019, 09:10
Ekvador'da halk, kurumları felç etti!

Ekvador’un başkenti Quito’daki gösteriler dolayısıyla hükümet faaliyetlerini askıya almıştı. Hükümetin ardından yasama ve yargı kurumları da şehirdeki faaliyetlerini durdurdu. Geçici durdurma kararı veren iki erk, hükümetin aksine başka bir kente taşınma kararı almadı.

Ekvador’da hükümetin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması üzerine 3 Ekim’de genel ulaştırma grevi olarak başlayan ve Ekvador genelinde hükümet karşıtı gösterilere ve şiddet eylemlerine dönüşen olaylar, olağanüstü hâl ilan edilmesine rağmen protestocu yerlilerin de desteği ile devam ediyor.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun Ekvador hükümetinin merkezini Ekvador'un güneybatısındaki liman kenti Guayaquil’e taşımasına sebep olan olaylar Quito’da bugün de sürerken, şehre ulaşan protestocu yerlilerin bir kısmı, yasama organı olan Ulusal Meclis binasına zorla girdi. Kısa süre sonra Ulusal Meclis’ten çıkan yerliler, bölgedeki toplanma alanı Arbolito Parkı'na döndü.

Şehir merkezinde göstericilerin gece hedef aldığı Kamu Denetçiliği binasında da önemli hasar oluştu.

Ekvador basınındaki haberlere göre gelişmeler üzerine Ulusal Meclis, Başsavcılık ve Hakimler Konseyi Quito’daki faaliyetlerini durdurarak, durumu değerlendirme kararı aldı. Yargı ve yasama erkleri, hükümetin aksine çalışmalarını başka kente taşıma kararı almadı.

Ülkenin batısındaki Manta kentinde de taksiciler de eylem yaptı. Şiddet eylemine dönüşmeyen protesto çerçevesinde taksiciler şehrin merkezindeki önemli caddelerden Jaime Chavez Gutierrez’i ulaşıma kapattı.

Ekvador'un merkezindeki Cuenca kentinde devam eden genel grev çerçevesinde yine çöpler toplanmadı, kente gaz verilmedi ve toplu taşıma hizmeti tamamen sonlandırıldı.

Katolik Klisesi diyalog çağrısı yaptı

Ülkedeki en yüksek dini otorite olan Episkopal Konferansı, olayların sakinleşmesi için taraflara diyalog çağrısında bulundu. Kilise’den yapılan yazılı açıklamada 'Halkın yöneticiler ile tüm sosyal ve politik aktörlerden beklediği çalışmaların devam edebilmesi için samimi ve saygılı bir diyalog ortamının oluşması" dilendi.

Yaşanan olaylar

Ülkede hükümet şubat ayında 4,2 milyar doları IMF'den (Uluslararası Para Fonu) olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve Uluslararası Para Fonu'nun, kamu harcamalarının kısılması da dahil birçok şartına "tamam" demişti.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamış ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt sübvansiyonunun kaldırdığını ilan etmişti.

Ekvador'daki ulaştırmacıların 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüşmüş, göstericiler ve polis arasında şiddetli çatışmalar meydana gelmişti.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno çatışmaların olduğu günün akşamında olağanüstü hâl ilan etmiş ve askeri sokaklara çıkarmıştı.

Yoğun güvenlik önlemleri ile başkent Quito ve diğer büyük kentlerde yatışma eğilimine giren gösteriler, yerlilerin desteği ile kırsalda yeniden artmıştı.

Ülke polisinin sert müdahale ettiği ve 20’den fazla gazeteciyi de hedef aldığı olaylarda onlarca kişi yaralanmış, 1 kişi de yaşamını yitirmişti.

Ekvadorlu göstericilerin de sık sık şiddete başvurduğu, 12 devriye aracının yakıldığı, 11 ambulansın saldırıya uğradığı yaşanan olaylar sebebiyle şu ana kadar grev organizatörlerinin de aralarında bulunduğu 477 kişi gözaltına alındı.

Yorumlar (0)