AB'ye alternatif projenin ilk adımı: "Küçük Schengen"

Batı Balkan ülkelerinin yöneticileri "Küçük Schengen" olarak adlandırdıkları sistemin ilk adımı için Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde buluştu.

DÜNYA 12.11.2019, 17:08
AB'ye alternatif projenin ilk adımı: "Küçük Schengen"

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım görüşmelerinde aldıkları ret kararından sonra bu iki ülke ve Sırbistan, "hizmet, sermaye, mal ve insanın" serbest dolaşımını sağlamak amacıyla çalışmalarını hızlandırdı. Diğer Batı Balkan ülkelerinin de bu sisteme katkı sağlamaları umut ediliyor.

Bosna'nın durumu şu an için belli değil

Diğer taraftan, Bosna Hersek Bakanlar Konseri Başkanı Zvizdic de Bosna'nın bu sistem için hazırlık ve tanıtım konularında katılım sağlamadığını belirterek bu doğrultuda kesin bir düşünce birliği ve ortak duruş olmadığını aktardı.

Karadağ, anlaşmanın ekonomik faydalarının kanıtlanmasını istiyor

Karadağ Ekonomi Bakanı Sekulic ise, "Bu girişimin kurumsal ve uzmanlık düzeyinde değerlendirilebilmesi için ekonomimize ve vatandaşlarımıza ne tür faydalar getireceğinin kanıtlanması gerekiyor. Ayrıca, bu bölgesel girişimin Avrupa Birliği'ne (AB) olan sürecimizin hızlandırdığını da kanıtlaması gerekiyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kosova toplantılara katılmıyor

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, sosyal medyada yaptığı bir açıklamada, Avrupa-Atlantik perspektifini bir bölgesel girişimle değiştirmeyi düşünmediklerinden dolayı bu toplantıya katılmayı istemediklerini belirtti.

Yorumlar (0)