AB: Türkiye-AB ilişkilerinde yeni sayfa açılabilir

AB (Avrupa Birliği) Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu mensubu Janez Lenarcic, Avrupa Birliği'nin bütün araçlarıyla ülkemizi desteklemeyi sürdüreceğinin altını çizerek, "Bence bu trajedi, özellikle Türkiye ile AB ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açmak için önemli bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 01.03.2023, 21:54 01.03.2023, 23:06
AB: Türkiye-AB ilişkilerinde yeni sayfa açılabilir

AP (Avrupa Parlamentosu) Kalkınma Komitesi, depremlerin ardından Suriye ve Türkiye'deki insani durumu, Lenarcic'in iştirak ettiği oturumda değerlendirdi.

Lenarcic, bahse konu oturumda, Avrupa Birliği'nin depremin ardından bütün araçlarını harekete geçirdiğine dikkat çekerek, "Bütün araçlarımızı kullanmayı sürdüreceğiz." dedi.



Türkiye-AB ilişkilerine işaret etti

"Bu desteklerin öngörülebilir bir gelecekte Avrupa Birliği'nin de ötesinde sürmesi ve uluslararası camianın tekrar yapılanma ve rehabilitasyona yardımcı olması gerekecek." şeklinde konuşan Lenarcic, "Bence bu trajedi, özellikle Türkiye ile AB ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açmak için önemli bir fırsattır." sözlerini sarf etti. 

Lenarcic, Avrupa Birliği Komisyonu ile Avrupa Birliği Konseyi İsveç dönem başkanlığının mart ayı içinde Brüksel'de gerçekleştireceği uluslararası bağışçılar konferansına işaret ederek, "Bağışçılar konferansında sağlanacak fonun yalnızca cömert olmakla kalmayıp, aynı zamanda inşaat sürecinin çok daha iyi olmasını sağlaması manasında iyi harcanacağını umut ediyorum." yorumunda bulundu.



"İlave finansman arayışındayız"

Lenarcic, "Türkiye'de depremden etkilenen kentlerdeki en acil gereksinimleri karşılamak için şu ana değin 8 milyon avrodan fazla insani yardım sağladık. Komisyon olarak ilave finansman arayışındayız." dedi.

Depremin ilk saatlerde 21 Avrupa Birliği üye ülkesi ve diğer Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması mensuplarının altı sağlık ve 30 arama kurtarma ekibi sevk ettiğini kaydeden Lenarcic, arama kurtarma çalışmalarının 17 Şubat tarihi itibarıyla tamamlandığını fakat sağlık ekiplerinin halihazırda sahada olduğunu ifade etti.

Lenarcic, ayrıca 18 Avrupa Birliği üye ülkesinin giyecek, yiyecek, tıbbi ekipman, barınak malzemeleri gibi ürünler naklettiğini, bu tarz ürünlerin adedinin 2,6 milyonu geçtiğini sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)