AB'nin doğal gaz planı hazır! AB Komisyonu duyuracak!

Avrupa genelinde doğal gaz ve elektrik fiyatlarının hızlı şekilde arttığına işaret eden Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, söz konusu sorunu çözmek için AB Komisyonuna talimat verdiklerini belirtti. AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarıyla yaptıkları toplantıda bu konuyu ele aldıklarını kaydeden Sikela, "AB Komisyonu tarafından somut bir yasa tasarısı hazırlanacak ve birkaç gün içinde duyurulacak. Yol haritasını çizdik, şimdi sıra uygulamakta." dedi.

DÜNYA 09.09.2022, 18:20 Hakan Öksüz
AB'nin doğal gaz planı hazır! AB Komisyonu duyuracak!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan Rusya, misilleme olarak enerji kartını öne sürdü. Rus enerji devi Gazprom, önceki hafta cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Akım 1 Boru Hattı üzerinden Avrupa'ya giden gaz akışının durdurulduğunu bildirdi. Onarım ve bakım gerekçesini öne süren Gazprom, gaz akışının ne zaman başlayacağına ilişkin bilgilendirmede bulunmadı. 

AB Komisyonu harekete geçti

Rusya'nın doğal gazı kesmesi, Avrupa genelinde paniğe neden oldu. Kıta genelinde enerji fiyatlarının artması nedeniyle harekete geçen Avrupa Birliği (AB), gaza tavan fiyat uygulamasına geçilmesi için yeşil ışık yaktı. Bu konuda girişimlere başlaması için AB Komisyonuna görev verildi. Elektrik üreticilerinin gelirlerini sınırlandıracak olan AB Komisyonu; elektrik talebini azaltmak, fosil yakıt şirketlerinden katkı payı almak ve enerji firmalarına likit akışı sağlamak gibi konuların yer aldığı yasal bir düzenleme hazırlayacak.

"Yol haritasını çizdik, şimdi sıra uygulamakta"

AB ülkelerinin enerji bakanları, tasarrufla ilgili uygulamaya konulacak plana son şeklini vermek için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Çekya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, toplantıda alınan kararlara ilişkin konuştu. AB dönem başkanı olan Sikela, "Fazla vakit geçirmeden enerji krizini çözmek istiyoruz. Enerji fiyatlarını düşürmeyi hedefliyoruz. Bunun nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk ve yol haritasını çizdik. Planımız hazır, şimdi sırada bunu uygulamak var." ifadelerini kullandı.

"Enerji fiyatlarının yükselmesi, sosyal gerilimleri tetikleyebilir"

Doğal gaz ve elektrik fiyatlarının hızlı şekilde yükselmesi nedeniyle Avrupa vatandaşlarının zor duruma düştüğüne değinen Jozef Sikela, "Bu durum Avrupa'daki şirketlerin rekabet gücünü azaltıyor ve ekonomi üzerinde baskıya neden oluyor. Bunun gibi ekonomik sıkıntılar, birçok sosyal gerilimin fitilini yakabilir. Bu sorunu aşmak için bir plan oluşturduk. Bu planın 4 temel ayağı var. Belirlenen yol haritası doğrultusunda AB Komisyonu tarafından hazırlanan somut yasa teklifi, birkaç gün içinde sunulacak. 

Mevzuatın 13 Eylül'de açıklanması bekleniyor

İlk etapta üretim maliyeti düşük olan elektrik üreticilerinin gelirine sınır getirileceğini kaydeden Jozef Sikela, fosil yakıt firmalarından alınacak katkı payı sayesinde enerji fiyatlarını düşüreceklerini ifade etti. Ardından doğal gaz için tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe konulacağını belirten Sikela, "Elektrik talebinin azaltılmasına yönelik AB Komisyonundan çeşitli çözüm önerileri bekleniyor. Böylece günün en yoğun saatlerinde yapılan elektrik üretimi üzerindeki baskı kırılmış olacak. Mevzuat, Komisyon tarafından hazırlanıyor. 13 Eylül'de bir toplantı daha yapılacak. Kararların orada açıklanması bekleniyor." dedi.

Yorumlar (0)