AB Komisyonundan Johnson'a mektup

Avrupa Birliği Komisyonunda yeni başkan Ursula von der Leyen, Boris Johnson'a bir mektup göndererek komisyonda aday göstermesi talebinde bulundu.

DÜNYA 06.11.2019, 17:45 06.11.2019, 18:02
AB Komisyonundan Johnson'a mektup

Avrupa Komisyonunun yeni başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan, yeni komisyon için tercihen kadın adaylar göstermesini istedi.

AB Komisyon başkanlığına seçilen Von der Leyen’in Başsözcü Yardımcısı Dana Spinant, Brüksel’de düzenli olarak düzenlenen basın brifinginde yaptığı açıklamada, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan yeni kurulan komisyon için tercihen kadınlardan oluşan isim ya da isimleri içeren bir liste yapılmasının istendiği bir mektup gönderildiğini söyledi.

Yeni komisyonda cinsiyet eşitliği oluşması için İngiltere'den kadın adaylar sunmasını istediklerini aktaran Başsözcü Yardımcısı Dana Spinant, Johnson'ın mektubu hızlı bir şekilde yanıtlamasının istendiğinin de altını çizdi. Dana Spinant, amacın Kasım ayı sonuna kadar tüm Komisyon üst ekibinin oylarını toplamak olduğunu söyledi.

İngiltere hükûmetinden bir sözcü ise, "uygun şekilde" cevap verileceğini söyledi.

Brexit 31 Ocak'a ertelenmişti

Yıllardır sürmekte olan Brexit tartışmalarının üstüne İngiltere Başbakanı Boris Johnson 31 Ekim'de İngiltere'nin "öyle ya da böyle" Avrupa Birliğinden çıkacağını söylemiş, ancak son olarak Avrupa Birliğinden bir erteleme talep etmiş, böylelikle Ocak ayının sonuna kadar yeni bir Brexit ertelemesi geçen ay geç kabul edilmişti. Erteleme onayından hemen önce von der Leyen, İngiltere’nin 1 Kasım’dan sonra hala AB’de kalması halinde “elbette İngiltere’den bir komisyon üyesi göndermesini rica ederim” mesajını vermişti.

İngiltere 1 Aralık'ta görevi devralması öngörülen yeni komisyon görevine başladığında AB üyesi olarak kalmaya devam edecek.

AB anlaşmalarına göre üye ülkelerin AB Komisyonunda bir üyeyle temsil edilmesi gerekiyor.

Yorumlar (0)