Yerlilikte bir başarı daha: Askeri uçak motoru başarı ile ateşlendi

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk askeri uçak motoru TEI-TF6000 başarıyla ateşlendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.03.2024, 16:23 21.03.2024, 17:42 Melina Ay
Yerlilikte bir başarı daha: Askeri uçak motoru başarı ile ateşlendi

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
 
Havacılık sanayisine yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sunarak, uluslararası düzeyde bir üretici ve dünya çapında bir tasarım merkezi konumunda olan TEI, her gün bir adım daha ileri giderek hedeflerine ulaşmaktadır. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde başlatılan ve TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. (TEI) sorumluluğunda geliştirilen proje kapsamında, Türkiye’nin ilk askeri turbofan motoru çalıştırmak üzere başarıyla ateşlendi. 

Kasım 2020 tarihinde başlayan TEI-6000 motorunun tamamlanma sürecinde ortaya çıkan birinci prototipi, 27 Şubat’ta çalıştırıldı ve bu kapsamda TEI Eskişehir tesislerinde motorun tamamlanmış hali ilk kez sergilendi. Uçak motorlarının üretim teknolojisinin transferi amacıyla TUSAŞ öncülüğünde kurulan TEI, Türkiye dışındaki ülkelerden gelen müşterilere de hizmet vermektedir. Türk havacılık tarihi için önemli bir yer edinen TEI, savunma sanayisinde ülkeye değerli kazanımlar sağlayacaktır. 

İnsan gücünü teknolojiyle birleştirdi

Türkiye'de ilk kez, projenin kapsamında turbofan motorlarına ilişkin aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz ve art yakıcı tasarımları gerçekleştirildi. Bu geliştirme ve imalat süreçleriyle birlikte, kritik teknoloji ve tecrübeli insan gücü kazanımları elde edildi.

Savunma sanayisinde yetkinlik artacak

TEI-TF6000 ve art yakıcılı TEI-TF10000 motorları, KIZILELMA ve ANKA-3 insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye tarafından geliştiriliyor. Aynı zamanda, bu motorlar Milli Muharip Uçak KAAN için gerekli olan teknolojilere de katkıda bulunacak, böylece Türkiye'nin savunma sanayinde yerlilik ve yetkinlik seviyesi önemli ölçüde artacak.

Yorumlar (0)