Yeni ölçü birimleri belirlendi: Dünya'nın kütlesi 6 ronnagram oldu

Dünyanın dört bir tarafından bilim insanı, en küçük ve en büyük sayıları daha kolay ifade edebilmek için yeni ölçü birimlerini tespit etti. Dünya'nın kütlesi 6 ronnagram (10 üzeri 27) oldu. Yeni karar kapsamında en büyük birimler ronna ve quetta en küçük birimler ise quecto ve ronto olarak belirlendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.11.2022, 10:23
Yeni ölçü birimleri belirlendi: Dünya'nın kütlesi 6 ronnagram oldu

Dünyanın dört bir tarafından bilim insanı, Fransa'da, en büyük ve en küçük sayıları daha kolay söyleyebilmek için yeni ölçü birimlerini tespit etti. 

TRT Haber’in aktardıklarına göre Uluslararası Birimler Sistemi'ne 30 yıldan fazla bir süre sonra ilk defa yeni örnekler eklenmiş oldu.

Yeni ölçü birimleri belirlendi

Yeni karar kapsamında en büyük sayılar için "ronna" ve "quetta", en küçükler içinse "ronto" ve "quecto" kullanılacak. Bunlar metre ve gram gibi ölçü birimlerinin önüne ilave şeklinde gelecek.

Değişiklikler, her 4 senede bir Paris'in batısında bulunan Versay Sarayı'nda gerçekleşen 27. Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı'na katılan bilim insanları ve hükümet temsilcilerince oylandı.

Yeni ön eklerin girişimine öncülük eden Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı, bir bildiriyle kararın kabul edildiğini açıkladı.

Ön ekler, büyük miktarların söylenmesini kolaylaştırıyor. Örneğin, bir km yerine 1000 metre, bir milimetre yerine ise metrenin binde biri sözlerini kullanmak, karmaşık hesaplamalarda işleri zorlaştırabilir.

Uluslararası Birimler Sistemi, 1960 yılından ilk kurulduğundan bu yana, bilimsel ihtiyaçlar kapsamında ön eklerin sayısını artırıyor. Son olarak 1991'de, büyük moleküler miktarları ifade etmek isteyen kimyagerler, “yotta” ve "zetta" birimlerini listeye ekletmişti.

Büyük ölçümlerde tercih edilen yottametre, ilgili rakamın arkasına 24 sıfır ekliyor.

Mevcut birimler yetersiz

Fakat Birleşik Krallık Ulusal Fizik Laboratuvarı'nın yöneticilerinden biri olan Richard Brown'a göre, yotta dahi dünyanın "doymak bilmez veri iştahıyla" başa çıkmak için yetersiz.

Brown, "Verileri, şu anda en büyük ön ek olan yottabayt cinsinden söylüyoruz. Ama sınıra çok yakınız" sözlerini kullandı.

Dünyanın yeni kütlesi

Yeni ön ekler, gezegenlerin ağırlığını belirtmede de işlevli olabilir.

Brown, "Mesafe yerine kütleyi düşünelim. Dünya'nınki 6 ronnagram olur" sözlerini kullandı. 6 ronnagram, 6'nın yanına 27 sıfır ekleneceği manasına geliyor.

Bilim insanı, "Jüpiter ise iki quettagrama yakın ediyor" şeklinde ekledi. Bu da ikinin yanına 30 sıfır eklenmesi anlamına geliyor.

Ayrıca Uluslararası Birimler Sistemi’nin onaylanmadığı ama şu an kullanılan ekler de mevcut. Veri büyüklüğünü belirten rontobayt ve hellabayt bunlardan ikisi.

“Terimler gayri resmi dolaşıyordu”

2010'dan bu yana Google, baytlar için bu ön ekleri kullanıyor.

Brown, "Bunlar gayri resmi biçimde dolaşımdaki terimlerdi, bu sebeple bir şeyler yapmamız gerektiği açıktı" şeklinde konuştu.

Kararın arkasında olan uzmanlar, yeni öneklerin "sistemi geleceğe hazırlayacağını" ve en azından önümüzdeki 20-25 yıl bilim dünyasının ihtiyacını karşılamaya yeteceğini tahmin ediyor

Yorumlar (0)