5 günden fazla kullanmayın: Burun damlasına uzmanlardan uyarı

Son zamanlarda kullanımı artan burun açıcı spreylerin uzun vadede psikolojik bağımlılığa neden olabildiğini aktaran Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç.Dr. Gökhan Altın, "Etkisi kısa sürüyor bu nedenle kişiler yeniden sprey kullanıyor. Bu durum ise bağımlılığa neden olabiliyor” dedi.

SAĞLIK 22.11.2022, 10:27 22.11.2022, 16:52
5 günden fazla kullanmayın: Burun damlasına uzmanlardan uyarı

Burun spreyleri günlük yaşantımızda bulunan ve rahatlık sağlayan bir ürün olarak biliniyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç.Dr. Gökhan Altın, burun spreylerinin devamlı kullanımlarda psikolojik bağımlılığa neden olduğunu ifade etti. Burun içi damarlarda kasılmaya neden olan spreyler, kısa sürelik bir rahatlama sağlasa da sonrası için daha farklı etkiler gösterebiliyor.

Etkisi kısa, bağımlılık oluşuyor

Sprey kullanan kişilerin kısa süre içerisinde bir rahatlama yaşadığını dile getiren Altın, "Söz konusu rahatlama geçici olarak gerçekleşir. Bu devamlı burun tıkanıklığı haline Rhinitis medicamentoza adı veriliyor. Söz konusu durum halinde kullanmış olduğunuz spreyin etkisi 5 ila 6 saat kadar devam ediyor. Bu nedenle devamlı olarak kullanma durumuna bizleri itebiliyor. Burun açıcı şeklinde tanınan bu dekeonjestan spreyleri 5 günü geçmeyecek biçimde kullanmalısınız. Kısa vadede rahatlama sebebiyle doktor kontrolü altında olmadan burun açıcı damlaların çevreden duyulan bilgilerle kullanılıyor. Orta kulak iltihabı, sinüzitler ve soğuk algınlığı gibi hallerde belirli bir zaman içerisinde dekonjestan şeklinde isimlendirilen burun açıcı burun spreyler insanlar tarafından tercih ediliyor. Bu spreyleri doktor tarafından size önerilen gün ve dozda kullanmanız gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

“2 yaşın altındaki çocuklarda daha düşük doz kullanılmalı”

2 yaşın altında olan çocukların burun açıcı spreyleri kullanmasının tavsiye edilmediğine vurgu yapan Altın, "Burun açıcı bu ilaçlar, çocuklarda damla ve sprey şeklinde kullanılmaktadır. 2 yaşın altında olanların burun mukozası normale göre daha hassas olduğundan dolayı bu damla ve spreyler doktorun mecburi olarak verdiği durumlarda kısa süre ve düşük doz şeklinde kullanılmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)