Yargıtay'da 'yapay zeka' dönemi! İşte detaylar...

Yargıtay'da emsal niteliğinde verilen kararlara daha rahat bir şekilde erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını yakalamak hedefiyle geliştirilen yapay zeka sisteminin, 2023 yılında hizmete başlaması planlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.01.2022, 12:08 08.01.2022, 12:17
Yargıtay'da 'yapay zeka' dönemi! İşte detaylar...

Avrupa Konseyi ile gerçekleştirilen Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, yapay zeka temelli geliştirilen sistemle birlikte emsal ve güncel kararların yaygınlaştırılmasının biraz daha kolaylaştırılması ve kalitenin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Yargıtay’da yapay zeka dönemi

Hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkesi kapsamında, 2015'ten beri Yargıtayın bütün kararları kamunun erişimine açıldı. Bu dönemde, ilan edilmiş olan 6 milyonu aşkın karar, yol gösterici ve güncel değeri fazla olan kararların tespit edilmesinde sıkıntılar yaşanmasına neden oldu.

Bunun önüne geçebilmek adına Yargıtay, yapay zeka temelli bir sistem geliştirerek bireysel özelliklerine göre kullanıcıların, önem sırasına göre güncel kararlara kolay bir şekilde ulaşmasını hedefliyor.

İhale süreci biten sistemin devreye girmesiyle birlikte, aramanın yapıldığı konudaki emsal kararların ve yasa değişikliğinin ardından verilen kararların, kullanıcıya öncelikli olarak sunulması planlanıyor.

Ayrıca bu sistemle, 200-300 sayfaya yakın davaların özetlerinin de hazırlanabilmesi, bu şekilde müzakere ve savcılık süreçlerinin hızlandırılması sağlanacak.

Söz konusu sistemin, 2023 yılında devreye alınması planlanıyor.

Yargıtay Başkanı açıklamıştı

Yargıtayın 2021 değerlendirme toplantısında Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca,  yapay zeka esaslı sistemlerin, dünyanın farklı ülkelerinde kullanıldığını belirtmiş, Yargıtayda da bunun kullanılması gerektiğini aktarmıştı.

Akarca, ücretsiz yapmayı planladıkları sistemin işlemesi durumunda hukuk davalarında özellikle, avukat ve vatandaşların elindeki veri ve delilleri sisteme yükleyerek davayı kazanma olasılığını de öğrenebileceklerini, buna bakarak dava açıp açmama kararı alabileceklerini kaydetmişti.

Yorumlar (0)