Van'da lise öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan araç üretti

Bilim teknoloji lisesinde okuyan 4 öğrenci, güneş enerjisiyle çalışan ve saatte 25 kilometre hızla giden bir otomobil üretti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.06.2022, 11:56 09.06.2022, 09:03
Van'da lise öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan araç üretti

Türkiye'deki genç yetenekler, bilim ve teknolojiye destek sağlayabilmek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu desteğe omuz veren Van Bilim Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan portatif araç üretti.

Dört öğrencinin bir araya gelerek ürettiği araç, elektrik mühendisi öğretmenlerinden de tam destek aldı. Aracın güneşten 400 volt enerji aldığını belirten öğrenciler, başarılarıyla gurur duyuyor.

Bir sonraki hedef hızı yükselmek

İnsanlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan araç, güneşten aldığı enerjiyi aküye depoluyor. Bu işlemin ardından enerjiyi tekerlerinde yer alan step motorlarına göndererek hareket etmesine olanak sağlıyor. Öğrenciler, şu an saatte 25 kilometre hızla giden araçlarını saatte 50 kilometre hıza çıkarmak için çalışmalarına devam ediyor.

Güneşin olduğu yerlerde sınırsız sürülüyor

Ahmet Ölmez isimli öğrenci, ürettikleri aracın güneş enerjisiyle çalıştığını dile getirerek, “Güneşin olmadığı zamanlarda aküye depoladığı gücü kullanıyor. Bu yüzden aracımızda 4 adet güneş enerji paneli bulunuyor. Araç şu an güneşten 400 volt enerji alabiliyor. Her tekerleğinde ayrı bir motor bulunuyor. Ön çekişli bir araç olduğu için arka motorlarımız şu anda aktifleştirilmedi. Bir buçuk beygirlik gücünde olan bu otomobil 25 kilometre hıza ulaşıyor. Arkadaki motorları aktifleştirmek istediğimizde hızı saatte 50 kilometreyi görecektir. Güneşin olduğu sürelerde sınırsızca kullanabilirsiniz. Aracımızı okulumuzun bizlere sapladığı imkanlarıyla yaptık. Bu araç, 4 öğrenci tarafından, 3 elektrik mühendisi öğretmeninin verdiği destekle üretildi" şeklinde ifade etti.

“Yenilikçi bir çalışma oldu”

Okulun elektrik mühendisi öğretmeni Murat Erçakan ise bu aracın yeni bir teknoloji bulundurduğunu söyleyerek, “Öğrencilerimizi çekirdekten yetiştiriyoruz. Güneş enerjisinden ne şekilde güç elde edilebileceğini biliyorlar. Bir güneş enerjisi panelini, motoru ve aküyü ve bir araya getirmek çok yenilikçi bir çalışmadır. Öğrencilerimiz de bunu gerçekleştirdi ve bilgileriyle, yetenekleriyle bir araç üretti" dedi.

Aracın üretim maliyeti şaşırttı

Güneş enerjisiyle çalışan otomobilde 4 step motor ve panel yer aldığını dile getiren öğrenci Faruk Bayhan, “Araç bize ortalama 25 bin TL’ye mal oldu” diye ifade etti.

Yorumlar (0)