Çavuşoğlu ve Lavrov'dan "Karadeniz'de tahıl koridoru" açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü. Görüşme sonrası iki bakan ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, “Müzakereler yoluyla savaşın sona erdirilmesi lazım” sözlerini kullandı. Karadeniz'de tahıl koridoru planı hakkında da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "BM, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında kurulabilecek bir mekanizmadan söz ediyoruz. Bu planı, Türkiye olarak uygulanabilir görüyoruz" ifadelerini kullandı. Lavrov ise ABD’ye birtakım eleştirilerde bulundu ve “ABD, gayri meşru şekilde Suriye’de birtakım örgütleri besliyor” sözlerini kullandı.

GÜNDEM 08.06.2022, 12:03 08.06.2022, 17:04
Çavuşoğlu ve Lavrov'dan "Karadeniz'de tahıl koridoru" açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çalışma ziyareti çerçevesinde Türkiye'ye gelen Rus Bakan Lavrov ile görüştü.

Görüşmede ele alınan maddeler

Ziyaret kapsamında bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin haricinde tahıl tankerlerinin Karadeniz'de yolculuğu, Karadeniz ve limanlara giriş-çıkışı ile Ukrayna ve Rusya’nın bu anlamda yaşadığı endişeler ele alındı. 

Bakanlardan ortak basın toplantısı

Öte yandan görüşme sonrası her iki bakan da ortak bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oluşturulması düşünülen buğday koridoru için “BM, Ukrayna, Rusya ile Türkiye arasında kurulabilecek bir mekanizmadan söz ediyoruz. Bu planı, Türkiye olarak uygulanabilir görüyoruz" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, “Müzakereler yoluyla savaşa son verilmesi gerekiyor. Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu anlıyoruz” açıklamasını yaptı. Karadeniz'deki tahıl koridoru planı ile ilgili açıklamalar yapan Mevlüt Çavuşoğlu, "BM, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında kurulabilecek bir mekanizmadan söz ediyoruz. Bu planı, Türkiye olarak uygulanabilir görüyoruz" dedi.

Barış görüşmeleri: “Dengeli politika izliyoruz”

"Dünyanın hem Rusya'dan hem de Ukrayna’dan ihraç edeceği ürünler varsa önünü hep beraber açmalıyız” diyen Çavuşoğlu, "Gemilerin güvenli seyri için önlemler görüşülmeli" sözlerine yer verdi.  

Rusya ve Ukrayna’nın tahıldaki payının toplamın 3'te 1'i olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Mekanizma ile endişe ve ihracat engelleri kalkar" şeklinde konuştu.

"Liderler zirvesine ev sahipliği yaparız" diyen Çavuşoğlu, “Biz objektif ve dengeli bir politika izliyoruz. Duygusal tepkilerden çok diplomasiyi önemsiyoruz" açıklamasını yaptı.

Suriye’ye olası harekat: “Bölgeden terörün temizlenmesi lazım”

Suriye'nin toprak bütünlüğüne önem verdiklerini söyleyen ve mevcut Suriye rejiminin siyasi bir çözümden yana olmadığını aktaran Çavuşoğlu, "Bölgeden terör örgütlerinin temizlenmesi lazım" şeklinde konuştu.

Lavrov: "ABD, Suriye'de örgütleri besliyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında "Türk dostlarımızın, dış güçlerin Suriye sınırında neden olduğu tehditlerle ilgili hassasiyetlerine önem veriyoruz. Uluslararası toplum Suriye'deki koşulları ağırlaştırıyor. ABD, gayri meşru şekilde Suriye'de birtakım örgütleri besliyor" açıklamasını yaptı.

"Askeri harekatlarımızın hedeflerini herkes çok iyi biliyor ve bunlara ulaşacağız" şeklinde konuşan Lavrov.  "Sivillere zarar vermemek için çaba harcıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna hazırsa biz de hazırız"

"Piyasada Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin payı yalnızca yüzde 1" sözlerini kullanan Lavrov, "Gıda krizine neden olacak bir durum yok. Ukraynalılar insanları ve tahılı rehin tutuyor" dedi.

"Ukrayna cephesi, mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız" diyen Sergey Lavrov, gemi trafiği için herhangi bir engel oluşturmadıklarını ve gemilerin güvenliğini sağlamak için hazır olduklarını ifade etti. Lavrov, "Bunu Türk mevkidaşlarımızla birlikte yapmaya hazırız. Ukrayna ürünleri için üstümüzde düşeni yaparız. Problem bizde değil, Zelenski mayınsızlaştırmaya karşı…" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)