Uzayda 100 yıllık çılgın proje! Filmleri aratmayacak

Bilim insanları tarafından uzun yıllardır düşünülen ve bilim kurgu filmlerine konu olan uzay yaşamı gerçekliğe kavuşuyor. Kyoto Üniversitesi bilim insanları tarafından yer çekimi araştırmaları başlayan uzay kolonisi inşasının 100 yıl içerisinde tamamlanacağı ifade ediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.07.2022, 11:16 22.07.2022, 16:53
Uzayda 100 yıllık çılgın proje! Filmleri aratmayacak

Yerçekimi Mars’ta ve Ay'da uzayda görüldüğü kadar güçsüz şekilde bulunmamaktadır. Fakat Dünya'dan yer çekimi çok daha zayıftır. Yer çekimi Ay'da Dünya'nın altıda biri kadar, Mars'ta ise üçte biri oranında bulunuyor. Her iki gezegende de insanları hayat sürdürmeye yollamadan daha önce, sağlıklarının ne şekilde korunacağının tespit edilmesi gerekiyor.

Dev tesis inşa edilecek

Edinilen bilgilere göre, Japon inşaat firması Kajima Corp. ve Kyoto Üniversitesi'nden bilim insanları, Mars ile Ay’da yaşam tesisleri, yapay yerçekimi oluşturma ve inşa etme düşüncelerini açıkladılar.

Mars Glass ve Luna Glass şeklinde isimlendirilen her bir bölüm, oyuk koni şeklinde olacak yaşam alanı 450 metreden daha uzun olacak.

Koni etrafında hareket ettikçe, merkezkaç kuvveti içerisinde bulunan her şeyi iç duvarlara kadar itecek. Bilim insanları, dönme oranını tam şekilde elinde bulundurarak (20 saniyede bir dönüş), bu elde ettikleri merkezkaç kuvvetiyle Dünya üzerinde bulunan yerçekimi kuvvetine eşitleyebileceklerini düşünüyorlar. Koninin içerisindeki insanlar bu geliştirmenin ardından tıpkı Dünya tabakasında olduğu şekilde iç duvarlarda hareket edebilecek.

Yerçekimi yalnızca başlangıç olacak

Mars ve Ay’da yapay bir yerçekimi oluşturmak Japon bilim insanlarının projesinin yalnızca ilk kısmı.

Bunun yanı sıra Mars Glass ve Luna Glass’ta Dünya'nın orman ile su ekosistemlerine benzer bir “mini çekirdekli biyomlar” oluşturma düşüncesi de bilim insanları tarafından planlanıyor. İnsanların Ay, Mars ve Dünya arasında geçiş yaptığı sırada yapay yerçekiminin güzelliklerini görmesini sağlayacak bir “uzay treni” ile ulaşımı gerçekleştirmek istiyorlar.

100 sene sürecek

Bilim insanları, 2050 senesine kadar Ay üzerinde Luna Glass'ın bir örneğini inşa etmeyi planlıyorlar, fakat 5 Temmuz günü gerçekleştirilen bir basın açıklamasında, tam projelerini oluşturmanın en az 100 sene süreceğini düşündüklerini söylediler.

Yorumlar (0)