Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi Nedir?

Öğrencilerin yaşamları boyunca doğru karar vermeleri amacıyla oluşturulan Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir sistemdir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.06.2020, 21:25
Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi Nedir?

Öğrencilerin yaşamları boyunca doğru karar vermeleri amacıyla oluşturulan Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir sistemdir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik hazırlanan sistem ile öğrenciler hem ilgi ve yeteneklerini keşfetme hem de kendileri için en uygun meslekler hakkında bilgi edinme fırsatı yakalamaktadır.

Oluşturulan bu sistem sayesinde öğrenciler meslek seçimi konusunda daha sağlıklı kararlar alarak, hayat boyu gerçekleştirecekleri mesleği daha isabetli bir şekilde seçme şansına sahip olabilmektedir. Böylece öğrencilerin hayat boyu mutlu birer birey olmaları amaçlanmaktadır.

 Öğrencilerin yaşamları boyunca doğru karar vermeleri amacıyla oluşturulan Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir sistemdir.

Ulusal Mesleki Bilgi Sisteminin Avantajları

Öğrencilerin “hangi mesleği seçmeliyim” gibi sorularının cevapları, bu sistem ile kolay bir şekilde cevap bulabilmektedir. Öğrenciler sistem üzerinden meslek testi uygulayarak başarılı ve mutlu olabilecekleri mesleği belirleyebilmektedir. Öğrenciler sistem sayesinde bilgiye çok daha kısa ve kolay ulaşma imkanına kavuşmaktadır.

Öğrenciler meslek seçiminin yanı sıra kendileri için en uygun ortaöğretim kurumunu belirleme noktasında da Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’nden destek alabilmektedir. Değerlendirebileceği eğitim kurumlarını tanıma, kurs ve sertifika programları, burs imkanları ve ödüller gibi pek çok konuda sistem, öğrencilere yol gösterici olmaktadır.

Sistem, öğrenci değişim programları hakkında da bilgiler sunmaktadır. Bu bilgiler ışığında öğrenciler kendileri için uygun olabilecek programlar hakkında bilgi sahibi olmakta, dünyanın farklı noktalarındaki öğrencilerle iletişime geçerek farklı bakış açıları kazanmaktadır.

Oluşturulan sistem içinde öğrencilerin yanı sıra ailelerin de bilinçlenmesi sağlanmaktadır. Ailenin öneminin açıklandığı Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi ile aileler çocuğunu daha yakından tanıma ve çocuğunun mesleki gelişimini takip etme fırsatını yakalamaktadır. Aileler aynı zamanda sistem üzerinden çocuk yetiştirme ile ilgili kaynak önerilerine de ulaşabilmektedir.

Sistem başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye İstatistik Kurumu gibi pek çok kurumla işbirliği içinde olduğundan dolayı güvenli ve geniş bir ağa sahip bir bilgi sisteminin oluşturulması sağlanmıştır. Resmi kurumlarla sağlanmış bu protokoller, sistemin güvenilirliği açısından da çok önemlidir.

Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi'ne Giriş Nasıl Yapılır?

Sisteme giriş için öncelikle http://mbs.meb.gov.tr/ adresine giriş yapılması gerekmektedir. Siteye girdikten sonra sağ üst kısımdaki giriş kısmındaki bilgiler doldurularak sisteme giriş sağlanmaktadır. Eğer henüz üye olunmadıysa aynı kısımda bulunan “üye olmak istiyorum” seçeneğinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu seçenek tercih edildikten sonra açılan sayfadaki formun doldurulmasının ardından üyelik işlemleri tamamlanmaktadır. Ardından üye girişi yapılarak sistemden faydalanmak mümkün olabilmektedir.

Yorumlar (0)