Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama

Türk Ticaret Kanunu 35. maddesi dördüncü fıkrasına göre Türkiye geneli şirketler ilanlarını kendi sicil kayıtlarının ilanına göre Ticaret Sicili Gazetesi yolu ile yapılması hükmü yer verilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.06.2020, 21:30
Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama

Anayasanın 6102 sayı kanunu olan Türk Ticaret Kanunu 35. maddesi dördüncü fıkrasına göre Türkiye geneli şirketler ilanlarını kendi sicil kayıtlarının ilanına göre Ticaret Sicili Gazetesi yolu ile yapılması hükmü yer verilir. Ticaret Sicili Gazetesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ait 5174 sayılı kanunu ile Odalar ve Borsalar Kanunu 56. maddesi "m" bendine göre sicili gazeteyi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından çıkarılır. Ticaret Sicili Gazetesi ilk nüshası itibariyle Türkiye Odalar ve Borsalar birliği tarafından yayımlandığı ve şimdiye kadar yaklaşık 16 binin üzerinde sayı yayınlandı. Ticaret sicil gazetesi ülkenin ticari amaçlı gelişmesini gösteren bir arşiv niteliği olarak ve ticaretin güven içerisinde yürütebilmesi sağlayan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi baskılarının tüm nüshaları dijital arşiv şeklinde aktarıldı. Böylece gazetenin ilk basıldığı günden günümüze kadar yayınlanan tüm nüshalar herkes tarafından erişime açıldı.

https://www.ticaretsicil.gov.tr/

Ticari Sicil Kayıt Aşaması

Ticari Sicil için kayıt yapılması için bazı işlemler takip edilmesi gereklidir. Takip olması gereken ilk aşama MERSİS aracılığı ile ana sözleşme yapılmasıdır. Yapılan sözleşmenin imza işlemleri için Notere başvurması gerekir. Fakat Noter yerine bağlı olduğu ilin Ticaret Odasına gidilerek ana sözleşme imzalatılabilir. Burada şirket yönetici ya da yöneticileri noterde ana sözleşme imzalama işlemi yapılır. Şirkete ait Mali müşavirlerine vekalet verilir. Şirket yöneticiler aracılığı ile Ticari Sicil amaçlı imza beyanı hazırlatılır. Şirket kurucularına ait kimlik fotokopileri noter aracılığı ile onaylatılır. Bu aşamalardan sonra şirketin kuruluş ortakları için sermayeyi yatıracakları bankada bir hesap açarlar. Belirli sermayenin 4’te 1’i oranda bu bankaya yatırma gerekli işlemi yapılır, ardından banka tarafından blokaj yazısı alınır. Katılımcılar Banka aşamasında şirketin mali müşaviri Halk Bankası kuruluşu şirket için belirlediği bütçenin %0.04 ‘ü oranı kadar bir bedel Rekabet Kurumu fonu ödenir. Şirket kurucuları, mali müşavirleri tarafından hazırladıkları belgeleri imzalar. Mali müşavirler tarafından hazırlanan belgeler dilekçe, kuruluş bildirim formu ve oda kayıt beyannamesidir. Ardından mali müşavir bahsedilen belgeler Ticaret Odası için gerekli başvuru işlemleri yapılır. Ticaret Odası başvuru için verilen evrakları inceler. İnceleme sonucu mali müşavir aracılığı ile şirket için kurulduğuna ilişkin belgeler için sicil tasdiknamesini alınır. Şirket kurucuları noterde şirkete için gerekli bazı belgeleri olan imza sirküleri, mali müşavirlik vekaleti ve resmi defterleri çıkarttırır ve noter aracılığı ile onaylatılır.

Ticaret Sicil Gazetesi Sorgulama İşlemi

Ticaret Sicil Gazetesi istenildiği takdirde dijital ortam üzerinden sorgulanır, incelenebilir ve abonelik işlemleri gerçekleştirilir. Belirtilen dijital ortam olarak internet adresi giriş yapılarak Ticaret Sicil Gazetesi için üye olunur. Dijital ortam üzerinde üyelik işlemleri tamamlandıktan sonra elektronik gazete abonelik olarak müracaat edilebilir. İsteğe bağlı şekilde Ticaret Sicil Gazetesi abonelik isteğine bağlı olarak belirtilen iş yeri adreslerine basılı olarak da ulaştırılabilir. Ticaret Sicil Gazetesi kurulduğu andan itibaren, ilk basımından şimdiye kadar olan bütün basımlara ait bilgiler dijital ortama aktarılmış hali bulunabilir. Bu nedenle kişiler sorgulaması yapılması gereken bilgiye, elektronik ortamda kolay bir şekilde ulaşılabilir. Ayrıca e-devlet sitesine girerek Ticaret Sicil Sorgulama yapılması imkanı olur. Bu amaçla sorgulama yapmak isteyenler ilk önce internet adresi üzerinden e-devlet sitesi olarak ana sayfasına girilir. Daha sonra ana sayfada e-devlet şifresi ve TC kimlik numarası bilgileri girilerek e-devlet sitesine giriş yapılır. e-devlet sitesine girildikten sonra site içerisindeki yönlendirmeler takip edilerek istenilen Ticaret Sicil Gazetesi olarak sorgulama işlemi tamamlanır. sorgulama işlemin yapılması için e-devlet şifresine kesin ihtiyaç vardır. Ayrıca sorgulama yapılması istenen vatandaşın e-devlet şifresi yok ise sorgulama işlemi yapılamaz.

Yorumlar (0)