Türkiye'nin ilk milli silahlı drone'u göreve başlıyor

Türkiye'nin ilk milli silahlı drone sistemi Songar, güvenlik güçlerinin harekât kabiliyetinin artırılmasına yönelik olarak üretilen sistemlere ekleniyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2019, 09:30
Türkiye'nin ilk milli silahlı drone'u göreve başlıyor

ASİSGUARD tarafından özgün olarak geliştirilip otomatik makineli tüfek ve bomba atar entegre edilen Songar, ürün geliştirme konusundaki önemli adımlardan birini tamamladı. Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü, Songar'ın atış hassasiyetini büyük ölçüde iyileştirdi ve Songar, yapılan atış testlerinde ilk sınavını başarıyla geçti.

Lazerle mesafe ölçümü yapabiliyor

Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü, kendi içinde barındırdığı lazer mesafe ölçer ve kamera gibi sensörlerden aldığı veriyi rüzgar hızı gibi dış çevresel faktörlerle ele alarak işliyor. Songar'a ait özgün bir Atış Kontrol Bilgisayarı olarak görev yapıyor.

Hedef, 450 metreden vuruşa ulaşmak

ASİSGUARD Genel Müdürü Ayhan Sunar, ilk etapta 60,100 ve 150 metre irtifadan gerçekleştirilen atışlarla denenen Elektronik Nişangah ve Balistik Hesap Modülü'nün kabiliyetlerinin aralık ayı içinde kademeli olarak artırılacağını ve 450 metre irtifaya kadar atış testleriyle çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Güvenlik ve askeri amaçlı her türlü operasyonda hem gece hem de gündüz etkin olarak kullanılmak üzere geliştirilen Songar, otomatik atış stabilizasyonuna sahip ilk milli drone sistemi olma özelliği taşıyor.

Havada mermi değiştirme özelliği

Gerçek zamanlı görüntü aktarımı yapabilen sistem, 200 adet 5,56 kalibre 45 mm NATO sınıfı mermi taşıyabiliyor. Özel esnek mermi yolu ve otomatik ateşleme mekanizmasına sahip sistem, 2 bin 800 metre irtifa içinde görev yapabiliyor.

Songar, özel bir müdahale gerekmeden süratla değiştirilebilen mermi kutusuyla görevine devam edebiliyor. 

Taciz atışına ve pusulara karşı üretildi

Songar, karakol ve kalekollarda taciz atışına, personel, araç ve konvoyların intikalindeki pusu veya tehditlere karşı havadan yüksek sayıda mermi atımıyla beka artırıcı, gerektiğinde taaruz amaçlı olarak da kullanılabilecek.

Yorumlar (0)