Türk doktor renklendiriyor, NASA paylaşıyor

Samsun'da aile hekimliği yapan Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, Hubble ve James Webb gibi uzay teleskoplarının çektiği fotoğrafları NASA için renklendiriyor. Renklendirdiği 5 fotoğrafın, NASA tarafından paylaşıldığını kaydeden Özsaraç, renklendirme süreci hakkında bilgiler verdi. Fotoğrafların paylaşıldığı adreslere de haberde verdik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2022, 12:17 27.12.2022, 13:36 Hakan Öksüz
Türk doktor renklendiriyor, NASA paylaşıyor

"James Webb" ile "Hubble" gibi uzay teleskoplarının ham fotoğraflarını renklendiren Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, astronomi fotoğrafçılığı dalında saygı duyulan isimlerden birine dönüştü. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Özsaraç'ın daha önce renklendirdiği 5 fotoğrafı, "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçti. Fotoğraflar, Astronomy Picture of the Day (Günün Gökbilim Görüntüsü) sitesinde yayımlandı.

Samsun'da aile hekimliği yapan Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın NASA ile yürüttüğü yakın çalışma sonucu elde ettiği başarı, takdir topladı. Hubble ile birlikte 25 Aralık 2021'de fırlatılan ve evrenin derinliklerini gözleyen James Webb'den gelen ham fotoğrafları da işleyen ve renklendiren Özsaraç, fotoğraf işleme sürecini geliştirmek istediğini dile getirdi.

"James Webb, çok daha ayrıntılı çekiyor"

Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın çalışmaları, "Günün Gökbilim Görüntüsü" seçkisinde 5 defa yer buldu. Özsaraç'ın adının da yer aldığı fotoğraflar, NASA'nın resmi sitesinde paylaşıldı. Hubble Uzay Teleskobu'na kıyasla James Webb'in çok daha ayrıntılı çekimler yaptığını ifade eden Özsaraç, "Hubble, bir gaz bulutunun arkasında kalan yıldızları görüntüleyemiyordu. Dünyanın en büyük mühendislik projesi olan James Webb ise 30 yıllık bir çalışmanın ürünü. Eskiden görülemeyen yıldızların fotoğraflarını çekebiliyor." vurgusunu yaptı.

"Big Bang'in 400 milyon yıl sonrasını bile görüntüleyebildi"

Hubble'ın bir haftada elde ettiği fotoğrafın, James Webb tarafından 12 saatte çekilebildiğini kaydeden Özsaraç, "Üstelik fotoğraflar daha ayrıntılı ve net. Big Bang'in 400 milyon yıl sonrasını bile görüntüleyebildi. Tıpkı Hubble'ın fotoğrafları gibi James Webb'den de siyah beyaz fotoğraflar geliyor. Her bir renk için farklı bilimsel değerler var. Renkler, gök cisminde bulunan maddeleri ele veriyor. Bazen bir fotoğrafın işlenmesi 1 gün alıyor, bazen ise 3 haftayı buluyor. Şimdiye kadar APOD'da 5 çalışmam paylaşıldı." ifadelerini kullandı.

Dr. Mehmet Hakan Özsaraç tarafından renklendirilen ve NASA tarafından paylaşılan fotoğraflara aşağıda verilen adreslerden ulaşmak mümkün.

https://apod.nasa.gov/apod/ap210813.html
https://apod.nasa.gov/apod/ap211214.html
https://apod.nasa.gov/apod/ap220323.html
https://apod.nasa.gov/apod/ap220525.html
https://apod.nasa.gov/apod/ap221206.html

Yorumlar (0)