Türk denizcilik tarihinde bir ilk: Lazer teknolojisi ile haberleşilecek

Gürbağ Savunma ve Teknoloji ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret, Türk donanmasını güçlendirmek için yeni anlaşmalara imza attı. Türk savunma sanayiinin denizcilik alanında tam bağımsızlık yolunda yükselmesi için ülkeye kazandırılması amaçlanan yeni projeye göre gemiler “yerlileştirilecek”. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.02.2022, 14:37 03.02.2022, 15:40
Türk denizcilik tarihinde bir ilk: Lazer teknolojisi ile haberleşilecek

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Gürbağ Savunma ve Teknoloji şirketleri, Türk donanmasını güçlendirmek için yeni iş birliğine imza attı. Türk savunma sanayiinin denizcilik alanında tam bağımsızlık yolunda “yerlileştirme” teknolojisini geliştireceklerini belirten şirketler, “Stabilize Pan-Tilt ve Lazer Haberleşme Çözümleri” ile “Hidrojen Enerji ve Tahrik Çözümleri” anlaşmalarını imzaladıklarını duyurdu.  



Türkiye’nin ilk stratejik iş birliği  

Türkiye’de bu alanda imzalanan ilk stratejik iş birliği anlaşması olma özelliğini taşıyan bu anlaşmalar ile Ar-Ge, saha ve ürünleşme uygulamaları yapılacak. 

Hidrojen gazının işlenmesi ve dönüştürülmesiyle elde edilen hidrojen enerjisi, elektrik, mekanik enerji ve ısıya dönüştürülebiliyor. Yüksek alev hızı, düşük ateşleme enerjisi ve tutuşma yeteneği ile hidrojen, “geleceğin enerjisi” olarak ön plana çıkıyor. Hidrojen enerjili tahrik sistemlerindeki mevcut yapılar için hidrojenin daha aktif kullanıldığı çözümlerin geliştirileceği öngörülüyor. 



Lazer teknolojisi ile güvenli iletişim  

Stabilize Pan-Tilt Sistemleri, kara-hava-deniz platformlarında çevresel denge bozuklukları (denizdeki dalgalar gibi) oluştuğunda bunların iletişim sistemine etkisini en aza indiriyor. Böylelikle Pan-Tilt üzerine takılan faydalı yük stabil kalıyor ve bu da görüntüleme, radar ya da silah sistemi ekipmanları için oldukça faydalı oluyor. Lazer haberleşme, deniz sistemlerinde düşman unsurları tarafından tespit edilmeden iletişim kurmak için önemli yollardan biri. Karıştırılamayan, kestirilemeyen ve dinlenemeyen lazer haberleşme teknolojisi ile denizaltı, hava platformları, su üstü gemileri arasında kaliteli ve güvenli haberleşme sağlanacak. 

Yorumlar (0)