Trabzon'un geçmişini 13 bin yıl öncesine götürecek keşif

Trabzon’da yapılan çalışmada, 13 bin yıllık bir geçmişi olduğu belirlenen çakmak taşı ve obsidyen olarak nitelendirilen arkeolojik bulgular tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.03.2021, 12:09 12.03.2021, 09:20
Trabzon'un geçmişini 13 bin yıl öncesine götürecek keşif

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hülya Çalışkan Akgül ve ekibi tarafından 2018 yılında başlatılan proje sonunda önemli sonuçlara ulaşıldı. 

Trabzon'daki ilk yaşam belirtisi 13 bin yıl önce

Koskarlı Mağarası’nda yapılan çalışmalarda mağarada 103 parça tespit eden akademisyenler, bu parçalardan 7’sini Kanada’da bulunan McMaster Üniversitesi’nden Dr. Tristan Carter’e gönderdi. Bu numunelerin analizlerini yapan Dr. Tristan Carter, Trabzon’un ilk yaşam belirtisinin 13 bin yıl önceye dayandığı haberini verdi. Bu keşifle beraber, bu çakmak taşı ve obsidyen olarak nitelendirilen hammaddeler, Trabzon’daki en eski buluntular olarak tarihe geçti. Ayrıca bu ham maddeden yapılan aletlerin hammaddesinin Kapadokya ve Trans Kafkasya örneklerinden olduğu açıklandı.

Araştırma ekibi kazı çalışması yapmak istiyor

Koskarlı Mağarası, Trabzon'un en eski sakinlerinin bulunduğu yer olarak bilinir. Bu mağarada yapacakları çalışmalar için plan yapmaya başlayan akademisyenler kentin gerçek tarihini ortaya çıkarmak için kazı çalışması yapmak istiyor. Son olarak Koskarlı Mağarası'nda keşfedilen M.Ö. 10 bin ile M.Ö. 11 bin yılları arasındaki yaşam kalıntılarından sonra, yapılacak kazı çalışmaları sonrası, s Trabzon’un 4 bin yıllık tarihinin çok daha eskilere dayandığı gerçeğini ortaya çıkartacağı düşünülüyor. 

"İnsanların mağaralarda yaşadığı dönemden bahsediyoruz"

Trabzon’un en eski yerlilerini keşfettiklerini söyleyen Akgül, “Söz konusu dönem ne kadar erken bir dönem buna biraz dikkat çekmek lazım. Daha insanoğlunun avcılık ve toplayıcılık yaşayarak mağaralarda yaşamını sürdürdüğü kaya sığınaklarında yaşamını sürdürdüğü bir dönemden bahsediyoruz." 

"Bu keşif Trabzon'un geçmişini 13 bin yıla kadar götürüyor"

Bu keşfin, Trabzon'un geçmişini 13 bin yıl öncesine götürdüğünü belirten Akgül, "Bu bulgulara dayanarak M. Ö. 10-11 bin yılları bu taş aletlerin, hammaddelerin kullanıldığı dönemler olarak iddia edilebilir. Şimdi 4 bin yıllık geçmişi olduğu öne sürülen Trabzon’un geçmişi, günümüzden 13 bin yıla kadar neredeyse uzanmış olduğunu gördük." sözlerini kullandı. Trabzon'un geçmişini birkaç bin yıl daha geriye uzatan bu keşfin önemine dikkat çeken Akgül, "Yani bu bölgede Trabzon’un en eski sakinlerini bulduk." diye konuştu. 

"Bu mağarada yaşamışlar, bu taş aletlerini işlemişler"

Akgül burada yaşayanlar hakkında da "Bu mağarada yaşamışlar bu taş aletlerini işlemişler, kullanmışlar ve belli bir müddet coğrafyada yaşamışlar diyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Çayırbağı Orta Mahalle Muhtarı Hüseyin Ocak da bu keşfin ne kadar önemli olduğunu belirterek “Üniversiteden arkeolojik çalışmaları için gelip çalışmalar gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu bölgenin turizme kazandırılması yönünde bir çalışma yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)