Telefonları şarj edebilen gömlek büyük ilgi gördü

Güneş pilini kumaşa entegre eden ve giyilebilir teknolojin yardımıyla bir bataryayı şarj etmeyi ve led lambayı çalıştırmayı başaran Prof. Dr. Serap Güneş şimdi de suda erime özelliği olan tek kullanımlık biyoplastik malzemelere güneş pili işlemek için çalışıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.04.2022, 13:31
Telefonları şarj edebilen gömlek büyük ilgi gördü

Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Güneş kumaşa entegre ettikleri ve led lambaları yakmayı başardıkları güneş pilini şimdi de biyoplastiklere işlemek için çalışıyor. Ekibin yeni hedefi ise organik ve giyilebilir güneş pilleri ile birlikte cep telefonlarını şarj etmek.

Akademi 2022 ödülünün sahibi oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafınca organize edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncü olmasıyla bu yıl 4’üncüsü düzenlenen "Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni" kapsamında "Akademi 2022" ödülünü kazanan Güneş'in ödül kazanmasını sağlayan çalışma 7 kişilik ekibiyle Yıldız Teknik Üniversitesi Organik Elektronik Laboratuvarında gerçekleştirdiği güneş enerjisi projesi oldu.

Takılıp çıkartılabilir bir sistem üzerinde çalışılıyor

Kendisine ödül kazandıran teknoloji hakkında açıklamalarda bulunan Güneş bir gömleğin üzerine işlenen güneş panelleri yardımıyla insanların hem günlük işlerini halledebilecekleri ve enerji üreterek verimlilik sağlayabilecekleri bir teknolojiyi geliştirebilip geliştiremeyecekleri üzerinde düşündüklerini açıkladı. Güneş açıklamalarında sözlerine şu şekilde devam etti:

Giyilebilir teknolojilerdeki en büyük sorun şu ki üretilen ince filmler kumaşın büyük bir bölümüne yayılıyor ve kontrollü bir şekilde yaymak pek mümkün olmuyor. Biz de bunun önüne geçmek adına cırtlı bir kumaş olarak üretip istediğimizde takıp istediğimizde çıkartabileceğimiz bir çözüm üretmeye çalıştık. Böylelikle yıkma problemleri de ortadan kalkacaktı.

Şemsiye gibi taşınabilir

Kumaşı işlemenin işin sadece belli bir bölümünü oluşturduğunu aktaran Güneş bu teknolojinin çevreye zarar verdiğini vurgulayarak kumaşın ardından biyomalzemeler üzerinde çalıştıklarını aktardı. Güneş sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu çalışma biraz da yağmurluk gibi üzerimizde giyebileceğimiz ya da şemsiye gibi yanımızda taşıyacağımız bir yöne de evrildi. Bu da baya ilgi gördü ve şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz.

Tek kullanımlık güneş pili gibi çalışıyor

Giyilebilir teknolojide kullanılan biyoplastik malzemenin doğada hemen kaybolduğunu ifade eden Güneş şu sözlerle açıklamalarına devam etti:

Elektriğinizi ürettikten sonra ürünü yıkadığınızda biyoplastik malzemeler doğa ile karışıyor. Adeta tek kullanımlık bir güneş pili gibi. Şu anda çalışmalarımız buraya doğru gidiyoruz. Biz yaptığımız çalışmalarda bir bataryayı şarj ettik. Bunun yerine telefon da şarj edilebilir. Ya da batarya şarj edildikten sonra telefon bu batarya ile şarj edilebilir. Telefonların günlük kullanımda şarj edilmesi için biraz daha zaman gerekiyor.

Hem daha kolay hem daha ucuz

Güneş pillerinin iki metal elektrot arasına yerleştirilen yarı iletken malzemelerde oluştuğunu belirten Güneş sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Biz güneş pillerinde kullanılan yarı iletken malzemeleri kendi laboratuvarımızda yarı polimer esaslı malzemelerin yardımıyla daha olaya ve daha ucuza imal edebiliyoruz. Diğer silikon teknolojileri biraz daha uzun işlemler ve yüksek vakum gerektiriyor. Bizim kullandığımız yöntem ise hem daha kolay hem de daha ucuz. Mevcut laboratuvar ortamında bile kolaylıkla hazırlanabiliyor. Bizim için burada hemen üretip kullanma gibi bir avantaj var. Yani pillerle enerji üretilip hemen kullanılabiliyor.

“Günlük uygulamalarda daha verimli hale getirmeyi planlıyoruz”

Yaptıkları laboratuvar çalışmalarında led ışıkları yakabildiklerini belirten Güneş sözlerine şu şekilde devam etti:

Bu çalışmaları geliştirmemiz gerekiyor çünkü bir telefonu şarj etmek daha fazla enerji gerektiriyor. Şu an evlerin çatısında yer alan panellerin yerine geçmek gibi bir amacımız bulunmuyor. Zaten bu oldukça uzun zaman alacaktır. Ancak şehir dışında bir yere gittiğinizde oraya güneş panellerini taşımak yerine bu şekilde giyilebilir bir teknoloji ile ihtiyaçlarınızı karşılamak çok daha iyi olacaktır. Günlük uygulamalarda daha verimli hale getirmeyi planlıyoruz.

“Türkiye’nin istikbali ve istiklali güneş enerjisinde”

Yenilebilir enerjiyi hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Zaman ilerliyor ve artık geri dönülemez bir noktaya gelebiliriz. Belki kendimiz bundan kurtulacağız ama torunlarımız için de çalışmamız gerekiyor. Türkiye’nin istikbali ve istiklali güneş enerjisinde. Dönülmez bir noktaya gelmeden önce yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor.

Yorumlar (0)