Tarihin ilk amputasyonu bulundu

Güney Asya'ya bağlı Borneo Adası'nda 31 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen bir iskelet bulundu. İskeletin bacağının sol alt kısmının olmadığı anlaşıldı. Arkeologların araştırmasına göre, söz konusu iskelet, tarihte ayağı ilk ampute edilen kişiye ait olabilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.09.2022, 12:38
Tarihin ilk amputasyonu bulundu

Güney Asya'ya bağlı Borneo Adası'ndaki keşfedilen 31 bin yıl öncesine ait iskeletin bir bacağının kesik olduğu, söz konusu iskeletin, tarihin ilk amputasyonuna ışık tuttuğu aktarıldı.

31 bin yıl öncesine ait iskelet bulundu

"Nature" dergisinde yayımlanmış olan çalışmada, 2020'de, 40 bin yıl öncesine ait duvar resimleriyle tanınan Liang Tebo mağarasında iyi korunmuş bir iskeletin bulunduğu belirtildi. İskeletin bacağının sol alt kısmının olmadığının görüldüğü aktarıldı.

Tarihteki ilk ampute edilen kişi olabilir

Avustralyalı ve Endonezyalı arkeologların incelemeler sonucu, iskeletin eksik ayak bileğinin geri kısmının şaşırtıcı bir biçime sahip olduğunu ve kasıtlı bir biçimde kesilmiş olabileceğini aktardığı kaydedildi.

Bilim insanlarının, diş ve etrafından toplanılan kalıntılar analiz edildiğinde, 19-20'li yaşlarında hayatını kaybeden kişiye ait iskeletin 31 bin yıllık olduğu tahminini yaptığı ifade edildi.

Öte yandan, kişinin ayağı ampute edildikten 6 ila 9 yıl sonra hayatını kaybetmiş olabileceği vurgulandı.

Uzmanlar, Endonezya'nın Doğu Kalimantan eyaletindeki taş devri avcı ve toplayıcılarının, tıbbi yara ve anatomi tedavisinde bilgi sahibi olduğunu tahmin ediyor.

Yorumlar (0)