Tatil sonrası sendromu yenmenin 5 yolu

​​Yaklaşık iki sene boyunca hayatımızın her alanını etkileyen salgın, tatil yapma ve seyahat etme özgürlüğümüzü kısıtlamıştı. Buna karşın 2022 yazı ise tatil hasretini giderdiğimiz bir dönem oldu. Peki bu tatilden sonra günlük yaşama nasıl uyum sağlayacağız? İşte tatil sonrası sendromunu yenmenin püf noktaları...

YAŞAM 08.09.2022, 13:51 08.09.2022, 17:53
Tatil sonrası sendromu yenmenin 5 yolu

Tatilden sonra günlük yaşama ve iş hayatının stresli anlarına uyum sağlamakta zorlananlar, tatil sonrası sendromu yenmenin yollarını merak ediyor.

Ara verin

Tatilden döndüğünüzde kendinizi ev işlerine vermenin adaptasyon sürecini artırabileceği fikrine kapılabilirsiniz. Bunun yerine, tatilden döndükten sonra 1 gün ara verin ve ev işlerini erteleyin. Tüm maillere yanıt vermek ya da olmadığınız süreçte kaçırdığınız işleri telafi etmek zorunda değilsiniz. Tatilden sonra kendinize bir gün izin verin.

Keşfedin

Tatilin sona ermesi eğlencenin de bittiği manasına gelmiyor. Yeni bir restoran deneyimleyebilir ya da bilmediğiniz bir kenti, bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Tatilde yapmadığınız bir işi, eve geldiğiniz zaman yapmaya çalışın ve eğlencenin devam ettiğini hatırlayın.

Minnettar hissedin

Tatilde biriktirdiğiniz anıları devamlı olarak hatırlamak, özleminizi daha da artıracaktır. Fakat yapılan araştırmalar, aklınıza kazınan anıların sizi daha iyi hissettireceğini öne sürüyor. Deneyimlerinizi minnetle hatırlayın ve hepsinden mutluluk duymaya çalışın.

Spor depresyonu azaltıyor

Tatilin ardından sendromu yenmenin diğer bir yolu ise egzersiz yapmak. Yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli sporun depresyon ve anksiyete ile baş etmede önemli bir rol oynadığını işaret ediyor. Egzersiz yapmak, tatil özleminizi azaltmayacak fakat duygu kontrolünü sağlamanız konusunda etkili olacaktır.

Duygularınızla yüzleşin

Nasıl hissettiğiniz konusunda başkalarıyla konuşmak da bir çözüm olabilir. Hisleriniz ile ilgili açık olmak, o duyguyu daha az korkutucu hale getirecektir. Böylece düşümekten bile korktuğunuz şeyleri kontrol etmeniz daha da kolaylaşacak. Eğer tatiliniz kötü gittiyse, bundan ne tür bir ders çıkardığınızı düşünerek mutlu olmayı deneyin. Hislerinizle yüzleşerek, tatilden sonra bu üzüntüyü hafifletebilirsiniz.

Yorumlar (0)