Spoiler Nedir?

Son zamanlarda sosyal medyada ve video paylaşım ağlarında sıkça gördüğümüz bir sözcük "spoiler" üzerine fikir sahibi olmayanlar spoiler kelimesinin manasına bakıyor çünkü lügatımıza yeni yeni giriyor,

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.07.2020, 01:45 10.07.2020, 23:51
Spoiler Nedir?

Son zamanlarda sosyal medyada ve video paylaşım ağlarında sıkça gördüğümüz bir sözcük "spoiler" üzerine fikir sahibi olmayanlar spoiler kelimesinin manasına bakıyor çünkü lügatımıza yeni yeni giriyor, sanırım bu da bize hem sosyal ağların hem de Z kuşağının getirdiği bir kelime, şimdi sizlere izah etmeye çalışalım nedir bu spoiler?

İngilizceden dilimize yeni geçmeye çalışan ve gün geçtikçe maalesef Türkilizce'ye giren bir kelimeledir. Tam olarak bizim kullandığımız anlamda Türkçe karşılığı yoktur ama Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğundan dolayı aslında dil bilimcileri tarafından üzerine çalışılıp, karşılık olarak Türkçe sözcük bulunabilir. Öte yandan bizim kullandığımız anlamın dışında birkaç anlamı daha vardır bunlar; hız kesici kanat, uçak fren kanadı gibi anlamlara sahip. Şimdi internette gördüğümüz bir yorumda geçen spoiler nedir, bundan söz etme vakti.

İzlediğimiz bir filmde neler olacağı merak ederken, bir romanı büyük bir zevk ile okurken, yeni başladığımız dizinin konusu ile kalp ritmimizi yükseltirken, filmi izlemiş, kitabı okumuş, diziyi bitirmiş biri yanımızda sonu şöyle oluverecek demesin mi veyahut merak edilen akış ile ilgili bilgiler vermesin mi, işte o kişi bunları yaparken size spoiler veriyor maalesef, spoiler alınca sinir bozucu ama verince bazen komik bir hâl almıyor da değil, ama spoiler alan kişi için oldukça keyifsiz film izlenemez, kitap okunamaz, dizi bitirilemez bir hale geliyor. Bu yüzden insanlar spoiler ile ilgili hassas olunca eleştirmenler de ya spoiler vermemek için ellerinden gelen çabayı sarf ediyor veyahut küçük bir not ekliyor "spoiler içerir". Ama yine de spoiler yememek için büyük çaba sarf ediyoruz çünkü kişiler bloglarda, video altındaki yorumlarda bile spoiler veriyor. İzlediğiniz diziden, filmden veyahut kitaptan haz almak istiyorsanız spoiler vermeyi seven arkadaşlarımızdan etkinlikleri yaparken uzak durmaya veyahut internet yorumlarını etkinliğiniz bittikten sonra okumanız tavsiye edilir ki spoiler yememiş olasınız.

Yorumlar (0)