Tevekkül Nedir?

Tevekkül sözcüğünün manası sıkça sorulan ve yanıtı aranan sorular arasında bu sözcüğün manası üzerine bilgi sahibi olmak isteyen pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı.

YAŞAM 02.07.2020, 01:47
Tevekkül Nedir?

İşte, tümce içerisinde sıkça kullanılmasa da bazı zamanlarda önümüze gelen tevekkül sözcüğünün Türk Dil Kurumun verdiği sözcük anlamı üzerine ayrıntılı malûmatlar

Tevekkül özellikle İslam fıkhında kişilerin alın yazılarında ve nasiplerine olan itikadın bir neticesi olarak açığa kavuşur. Tevekkül etmek çoğunlukla İslam dininde Allah'a kayıtsız ve koşulsuz olarak iman etmek manasına gelir. Kısaca kişinin kaderine, bahtına ve Allah'tan gelen her neticeye razı gelmesi ve boyun eğip isyana şirke düşmemesi anlamında kullanılır.

Tevekkül lügat yani sözlük manası olarak güvenmek, dünyevi işleri Allah'ın iznine bırakmak yani bir nevi tedbiri alıp takdiri Allah'a bırakıp yine Allah'a sığınmak Öte yandan TDK aracılığıyla yapılan izah lügat anlamı bu sözcüğün "güvenmek ve inanmak" olarak geçmektedir. Tevekkül eden birey güvenle birlikte Allah'a kalben dayanır, kalbini saflaştırıp Allah sevgisiyle tevekkül eder bunu yaparken Allah'ın kulundan razı olması dışında bir beklentisi olamaz yani umduğu tek şey Allah'ın rızasıdır. Bir alt anlam olarak irdelendiğinde Allah'a havale etmek olarak yorumlanır. Tevekkül sözcüğü daha çok Kuran'da ve tasavvuf ile ilgili dergâhların avlusunda, dini mecmualarda sıkça karşımıza çıkan terimdir. Bu nedenle genellikle dini beyanlar sırasında tevekkül sözcüğü daha çok kullanılır.

Tevekkülü bize aşılayan Mevlânâ gibi din alimleri, Yunus Emre gibi halk şairleri vardır. Hayrı da şerri de Yaratandan bilip, başımıza gelen iyi veya kötü şeyden ona sığınırız, bütün iman edenler aslında bir yandan da tevekkül eder.

Öte yandan dilbilgisinde tevekkül tek başına kullanılmaz muhakkak "etmek" yardımcı fiili ile birlikte kullanılır. Çünkü eylemsiz bir hâl gibi gözükse de inan için eylemin kendisidir.

Yorumlar (0)