Sınıfının en iyisi: TSK envanterine girdi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının gereksinimini karşılayacak olan ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Projesi'nde ilk teslimat gerçekleştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.03.2023, 18:45
Sınıfının en iyisi: TSK envanterine girdi

Havuzlu çıkarma gemisinde konuşlu birliklerin, zor deniz şartlarında karadaki hedeflere ve sahile güvenle ulaşmasını temin etmek üzere üretilecek olan araçlar için FNSS Savunma Sistemlerine görev verildi.

Proje çerçevesinde toplamda 27 aracın kullanıma sunulması tahmin ediliyor. Bunların ikisi kurtarma, ikisi komuta ve 23'ü personel araçlarından meydana gelecek. Araçlar, 'ülke içi geliştirme' modeline uygun bir şekilde tamamıyla FNSS kabiliyet ve imkanları ile üretilecek.
 

Benzerlerinden üstün özelliklere sahip

Teknik özellikleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tanımlanan operasyon konsepti ve görev gereksinimlerine uygun olarak belirlenen araçlar, suda ve karada sağlanacak performans kriterleri, mayın ve balistik koruma düzeyleri ve taşınacak personel sayısı bakımından benzerlerinden üstün özelliklere sahip.

ZAHA, çıkarma harekatlarında hem birliklerin kıyıya güvenle intikalini sağlıyor hem de karaya ulaştıktan sonra bir zırhlı savaş aracı ya da zırhlı personel aracı gibi görev icra edebiliyor. 

Operasyonun çıkarma basamağında araçlar, kıyıya yanaşan çıkarma gemilerinden suya iniyor ve aradaki birkaç kilometreyi, yüksek süratle geçiyor ve birliklerin en kısa sürede karaya çıkmasını temin ediyor. Karada ise tüm zırhlı araçlarla yan yana görev yapabiliyor.

Çok az ülkenin envanterinde bulunuyor

ZAHA'ların, görev tanımları doğrultusunda çift doğalı araçlar olarak hem karada hem de denizde yüksek performans göstermeleri bekleniyor. Dünyada pek az sayıda ülke, bu tarz araçları envanterinde bulundurabiliyor. NATO müttefiklerinde ise bahse konu sınıftaki araçları üreten FNSS haricinde yegane bir şirket bulunuyor.

FNSS, zırhlı amfibi hücum araçları ile ilgilenen pek çok ülke ile ihracata yönelik olarak görüşmeler de yapıyor. Firmanın pazarlama ve  tanıtım çalışmalarına da başladığı ZAHA, geçtiğimiz kasım ayında Endonezya'da gerçekleştirilen Indo Defence Expo&Forum 2022 Fuarı'nda ilk defa ülke dışında sergilenmişti.

Söz konusu proje, FNSS ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Mart 2017 tarihinde imzalanan mukaveleyle başlatılmıştı.

Yorumlar (0)