Savaş uçaklarına ASELSAN gözü

ASELSAN, yeni nesil savaş uçaklarına hedefleme sistemi geliştirecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.10.2022, 18:20 17.10.2022, 17:33
Savaş uçaklarına ASELSAN gözü

ASELSAN, hava platformuna entegrasyonu sağlanan optik-elektro sistemlerin üretimine ve geliştirilmesine 1990'lı yıllarda başladı.

ASELSAN'ın ürün gamındaki hava optik-elektro sistemlerden ASELPOD ve CATS yüksek adetlerle üretildi ve bunlar sahada aktif bir şekilde kullanılıyor.

ASELPOD Hedefleme Sistemi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki savaş uçaklarının gündüz, gece, ve her türlü hava koşulunda operasyonel etkinliğini daha da artırmak amacıyla geliştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın desteğiyle başlayan proje neticesinde ortaya çıkan sistemler Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçaklarında etkili bir şekilde kullanılıyor.

Pilotların elektronik gözü

ASELPOD, bünyesinde barındırdığı yüksek performanslı gündüz ve termal kameralarıyla günün her saatinde hava-yer ve hava-hava modlarıyla yüksek kaliteli görüntü sağlayabiliyor, üstün menzil performansıyla birlikte hava ve yer hedeflerini bir hayli uzak mesafelerden teşhis ve tespit edebiliyor. İzlenen hedeflere ait konum bilgilerini hesaplanıyor ve ekranda pilota direkt olarak sergileniyor. Çift dalga boyuna sahip lazer mesafe ölçüm sistemiyle eğitim ve savaş modunda hedeflere ait rota bilgileri, konum ve hızı yüksek doğruluk oranlarıyla hesaplanabiliyor.

ASELPOD taarruz gerçekleştirebilmek adına hem lazer güdümlü hem de GPS güdümlü mühimmatları hedefe yönlendirebiliyor.

ASELSAN'dan 'ASELPOD-2' adımı

Bu özelliklerine ek olarak ASELPOD hedefleme sistemi; lazer aydınlatma sistemi sayesinde gece görüş cihazlarına hedefleri gösterme, çoklu hedefleri gündüz ve termal kamera görüntülerinde izleme, harp hasar, görev sonuç ve istihbarat değerlendirme işlevleri için sayısal video kaydetme, lazer birimiyle işaretlenen hedeflere odaklanma, hedefin engellendiği zamanlarda hedefin üzerinde kalabilme gibi işlevlerle savaş uçaklarında yüksek performans ortaya koyuyor. 

ASELPOD'un yurt dışından gelen parçaları seneler içinde yerini yerli ve milli üretime bıraktı. ASELPOD'un iyileştirme ve geliştirme faaliyetleri ASELSAN tarafından yürütülüyor. Firma, bu çerçevede önümüzdeki sene yeni nesil savaş uçakları için 'ASELPOD-2' adlı projeye başlayacak.

Yorumlar (0)