Samsun’da koronavirüsü yok eden cihaz geliştirildi

Samsun’da, ultraviyole yoluyla havayı sterilize eden ve koronavirüs dahil tüm mikropların yok olmasını sağlayan bir cihaz geliştirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.04.2021, 15:50 10.04.2021, 13:54
Samsun’da koronavirüsü yok eden cihaz geliştirildi

Mekatronik Mühendisi Uğur Bozkurt tarafından geliştirilen cihaz için şimdi patent alınarak seri üretime geçilmesi hedefleniyor.

Mikropları yüzde 99,9 oranında yok ediyor

Samsunlu girişimci tarafından geliştirilen ve koronavirüste dâhil tüm mikropları yüzde 99,9 oranında tamamen yok eden cihazın yakın bir gelecekte hayatın yeniden normale dönüşünü sağlama noktasında önemli katkılarda bulunacağı ön görülüyor.

Koronavirüs salgınının yayılma hızını önleyen cihaz geliştiren girişimci Uğur Bozkurt, WeAir adını verdiği cihazla üç kademeli olarak kapalı ortamdaki havanın sterilize edilerek tüm mikroplardan arındığını söyledi.

Cihazın özelliklerinden bahseden Bozkurt, “Cihazımız 3 ayrı kademeden oluşuyor. En üst ksımda kapalı ortamdaki virüsleri ultraviyole ışığına maruz bırakıyoruz. Ardından Daha hava statikleme işlemiyle virüsleri bir öncekinden de çok ışığa maruz bırakıyoruz. Bu sayede virüs çevresinde manyetik bir alan yaratıyoruz. Manyetik alandan etkilenen virüs, içerideki filtreye yapıştıktan sonra yeniden oradan çıkmasını engellemiş oluyoruz. Üçüncü ve son kademede ise UV+Hepafiltre yöntemiyle sterilizasyon işlemi yapılıyor. Cihazımızı farklı ve birkaç kapalı alanda kullanıp test ettik ve bu konuda başarı sağladık. Bu cihazımız kapalı olan her ortamda rahatlıkla kullanılabilir. Şuanda patent başvurusunda bulunduğumuzdan dolayı içeriğine ilişkin çok fazla detay veremiyorum” dedi.

“Cihaza talep var”

Söz konusu cihazın kapalı 200 m2 gibi bir alanda etki yarattığına işaret eden Bozkurt, “Cihazımıza şuanda talepler var. Günde 30 adet üretim sağlıyoruz. Pantentimizi aldıktan sonra ise seri üretime başlayacağız. Elbette bu salgının önlenmesine yönelik daha öncede cihazlar üretildi. Ancak bizim ürettiğimiz cihazın yapılan testler neticesinde daha etkili ve kapsamı geniş olduğunu ifade edebilirim. Cihaz içine giren hava 20 saniye gibi kısa bir sürede dışarı çıkıyor. Mikrop ise en az 12 saniye ışığa maruz bırakılıyor. Ayrıca cihazımızın enerji tasarrufu da sağladığı çok açık” diye konuştu.

Patentin alınmasının ardından seri üretime geçeceklerini kaydeden Bozkurt, cihaz fiyatının ise 2 bin 500 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Yorumlar (0)