Roma Rakamları Nasıl Yazılır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.08.2020, 17:47
Roma Rakamları Nasıl Yazılır?

Roma Rakamı Nedir?

Antik Roma’da ortaya çıkan Roman yada Romen rakamları saymak için olağan olarak ortaya çıkmış bir sayı düzenidir. Roma rakamları Latin Alfabesindeki harfler ile temsil edilir ve ona göre yerleştirilir. Günümüz modern dünyasında ise yedi adet sembol ile türetilen sayıları temsil etmektedir. Rakamların ilk ortaya çıktığı zamanlarda ihtiyaç duyulmadığı gibi gereksiz ve saçma bulunmuş. Uzun bir müddet de roma rakamları kimse tarafından kullanılmamıştır. Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra dahi romen rakamları kullanılmaya devam etmiştir. Ancak ticaretin gelişmesi, yayılması ve savaşların ülkelerin yerlerini değiştirmesi karma bir ortam yaratmış ve böylelikle roma rakamları dünya üzerinde yayılmaya başlamıştır. Roma rakamlarını genelde bir duvar saatinin üstünde görürüz ve İngiltere’de ki Big Ben saat kulesinde de farklı bir tasarımı ile roma rakamları bulunmaktadır.

Roma Rakamı Yazılışı

Romen rakamları günümüzde kullandığımız sayılar ile aynı gösterim şekline sahip olmamaktadır. Hatta ilginç bir yazılış biçimleri vardır. Bir rakamı uzun çubuk şeklinde I gösterilir ve üçe kadar böyledir yani I, II ve III. Ardından dördü göstermek istersek beş rakamını bilmek durumundayız ki o da V şeklinde gösterilir. X on sayısını temsil eder. L elliyi, C 100’e ve D 500’e karşılık gelmektedir. Dörde geri gelecek olursak ilginç kısım tam bu noktada başlar. Bir rakam yazılır ve rakamın soluna yazılan rakamlar ilk rakamdan çıkarılarak o rakamın değeri bulunur. Kafa karıştırıcı olan bu sistem öğrenildiğinde elbette basitleşir. Yani dört rakamı roma rakamlarında IV şeklinde gösterilir. Beşten bir çıkarılarak dört bulunur ve sonuç olarak dört elde edilmiş olunur. Altıyı elde etmek için de bu işlemin tam tersi yapılır. Sağ tarafa yazılan rakamlar ilk yazılan rakamdan çıkarılır. Bin, beş bin, on bin, elli bin şeklinde roma rakamlarının özel gösterimleri mevcuttur.

Yorumlar (17)
Kader.... 3 yıl önce
Gerçekten çok kafa karıştırıcı bir sistem ve herzaman karşımıza çıkan bir sistem türü sınavlardada çıkıyo ama sadece I.,II.,III.sadece bunları bilebildim 3 ten sonra yapamıyorum 4 5 falan hiç anlayamıyorum bide mantığnıda kavrayamıyorum mahalesef ama bu bi gerçek ki öğrenmek gerekir
Mehmet 3 yıl önce
güzel olmuş
baba pro 4 yıl önce
tsk knk
Merve 3 yıl önce
Çok güzel evet tercih ediyorum kafa karıştırıcı diyenlere aldanmayın
. 3 yıl önce
güzel
Merve 3 yıl önce
Çok güzel evet tercih ediyorum kafa karıştırıcı diyenlere aldanmayın
ali demir 3 yıl önce
çok güzel çocuğumun derslerinde çok işe yaradı
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın