Perseverance, Mars’ta sondaj yaparak taş örneği topladı

NASA tarafından Mars’a gönderilen keşif aracı Perseverance, kızıl gezegendeki ilk görevini tamamlamaya hazırlanıyor. Hedeflenen kraterin üzerinde sondaj yaparak taş örnekleri toplayan Perseverance, tarihi bir çalışmaya imza attı. NASA, bu örnekleri 2033 yılında Dünya’ya getirmeyi hedeflediklerini duyurdu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.09.2022, 09:54
Perseverance, Mars’ta sondaj yaparak taş örneği topladı

Yaklaşık 17 ay önce Mars’a iniş yapan Perseverance, bugüne kadar Dünya’ya birbirinden önemli fotoğraflar ve görüntüler iletti. Son olarak hedeflenen kraterde sondaj yapan keşif aracı, buradan taş örnekleri çıkarmayı başardı. Perseverance keşif aracının Dünya’ya dönmesiyle Mars görevinin tamamlanacağı duyuruldu. 

17 ay önce Mars’a iniş yapmıştı

Perseverance, yaklaşık 17 önce Mars’ın iniş yapmış ve Jezero kraterine doğru hareket etmişti. Bilim insanları, keşif aracının bugüne kadar tarihi çalışmalara imza attığını ve topladığı taş örneklerinin gelecekteki çalışmalara ışık tutacağını vurguladılar. Perseverance, Mars’ta yaşam belirtisi olup olmadığına dair çalışmalar yapmak için Dünya’ya görüntü ve fotoğraflar yolluyordu. Ancak NASA, Mars’ta yaşam belirtisi olup olmadığına yönelik araştırmaları askıya aldı. Gezegenin zorlu çevre koşulları, bu araştırmalara imkan vermedi. Bu görevin askıya alınması sonrası keşif aracı, milyonlarca yıl önce göl olduğu düşünülen Jezero kraterindeki biyolojik izleri incelemeye başladı.

Mars tarihinin sırları, bu keşifle aydınlanabilir

Son çalışmasında bölgede sondaj yaparak taş örnekleri toplayan keşif aracı, tüm dünyayı heyecanlandırdı. Bilim insanları, Mars tarihinin tüm sırlarının bu taş örneklerinde olduğuna inanıyor. Toplanan taş örnekleri, keşif aracı tarafından bir süre depoda saklanacak. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Berkeley Üniversitesi’nden David Shuster, "Eğer Jezero kraterinin eski hali, Dünya'da son 3,5 milyar yıldaki herhangi bir zaman diliminde görüldüyse, o zaman biyoloji üzerine düşen görevi yapmış ve tarihi bir adım atılmış olur" ifadelerini kullandı. 

Hedef, 2033 yılında taşları Dünya’ya getirmek

Öte yandan NASA, Mars’tan toplanan taş örneklerini 2033 yılında Dünya’ya getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bilim insanları, laboratuvarlarda yapılacak olan detaylı inceleme ile taşların tarihinin net bir şekilde tespit edilebileceğini vurguladılar. Örneklerden birinin, gölün buharlaştığı dönemde oluşan çamurdan meydana geldiği bildirildi. İlk incelemelerde bu taşın tuzla kaplı olduğu anlaşıldı. Bu da bölgenin karbon zengini bir toprağa sahip olduğunu ortaya koyuyor. 

Yorumlar (0)