NASA, Samanyolu'nun kalbine baktı!

NASA'nın Kızılötesi Gökbilimi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA) Teleskobu, Samanyolu Galaksisi'nin merkezine çevrildi. Teleskop, galaksinin kalbini görüntüledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.01.2020, 09:29 13.01.2020, 13:10
NASA, Samanyolu'nun kalbine baktı!

NASA'nın SOFIA Teleskobu, Dünya'ya 600 ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksi merkezini Güney Yarım Küre'den kızılötesi kamerayla kaydetti.

Bir Boeing 737 uçağı üzerinde, "atmosferde yüksek irtifada hareket ederek" uzay gözlemleri yapan SOFIA'nın kayda aldığı "yüksek çözünürlüklü galaksi panoraması" NASA'nın internet sitesinde yayımlandı.

Diğer teleskopların göremediği sıcak gaz ve toz yapılarını kayda alabilen SOFIA'nın galaksi panoraması, Samanyolu'ndaki yıldız oluşumunun anlaşılması için bilim insanlarına önemli ipuçları veriyor.

Galaksinin merkezinde dev karadelik

Görüntüde, Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara deliğin halkası, kırmızı renkteki gaz ve toz bulutlarının meydana getirdiği sıcak bölgelerin ardında beyaz bir benek şeklinde görülebiliyor.

Panoramada, Samanyolu'nda yıldızların en yoğun olduğu Arches (Yaylar) ve Güneş'ten bir milyon kat daha parlak yıldızların bulunduğu Quintuplet (Beşiz) yıldız kümeleri de gözlemlenebiliyor.

Galaktik malzemeyi kendine çekiyor

Araştırmacılar, görüntülerde Samanyolu Galaksisi'nin merkezinin yıldız oluşumunun en yoğun olduğu bölge olmasına rağmen; bu bölgede dev kütleli yıldızların diğer bölgelere göre 10 kat daha az bulunduğuna değindi. Bunun nedeninin yıldız oluşturucu toz ve gazların galaksinin merkezindeki kara deliğin içine çekilerek yok olması olabileceğine işaret edildi.

Bazı teorilere göre ömrünün sonuna geldiği düşünülen galaksinin merkezindeki kara deliğin etrafında meydana gelen benek oluşumu, kara deliğin hala galaktik malzemeyi kendine çekebildiği gösteriyor.

SOFIA'nın araştırmasına ilişkin yazılı değerlendirme, yayımlanmak üzere "Astrophysical Journal" dergisine sunuldu.

Yorumlar (0)