NASA'nın uzay aracı Voyager 2'de kritik sorun!

NASA'nın uzaya gönderdiği ve 2018 yılında Güneş Sistemi'nin dışına çıkan Voyager 2'de kritik bir sorun ortaya çıktı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.02.2020, 16:05 04.02.2020, 16:08
NASA'nın uzay aracı Voyager 2'de kritik sorun!

Uzayın derinliklerinde ilerlemeye devam eden Voyager 2'de büyük bir sorun ortaya çıktı. Manyetik alan cihazının kalibrasyonu için 360 derecelik dönüş manevrası yapması gereken Voyager 2, bu manevrayı yapamayarak normalden daha fazla güç tüketmeye başladı. Araçta bulunan iki sistem gerekenden daha uzun süre açık kalarak, daha fazla güç kaybı yaşanmasına sebep oldu.

Gerekenden fazla güç tüketen Voyager 2'de güç tüketimini engelleyebilmek için otomatik koruma sistemleri aktifleştirildi. Aktive edilen sistemler mümkün olduğunca fazla gücü muhafaza edebilmek için, bilimsel veri analizleri için kullanılan aletler gibi, araç için gerekli olmayan aletlerin kapanmasına neden oldu.

Bilim insanları ise Voyager'den veri toplayabilmeye devam edebilmek için bu araçları tekrar aktive etmek istedi. Bunun için mühendisler, yoğun güç tüketen sistemlerden birini devre dışı bırakarak, bilimsel veri analizi için gerekli araçları tekrar çalıştırdı. Ancak şimdiye kadar herhangi bir veri alınamadı.

NASA'nın yaptığı açıklamada, uzay aracının diğer kısımlarındaki durumun ekip tarafından incelendiği ve normal operasyonlara devam edebilmek için çalışmaların sürdüğü belirtildi. 

Şu an Voyager 2 Dünya'ya yaklaşık 18.5 milyar kilometre uzakta ve Güneş Sistemi'nin dışında. Dünyadan Voyager 2'ye gönderilen her bir sinyalin araca ulaşması 17 saat sürüyor. Aracın aldığı sinyale verdiği cevaplar da aynı sürede dünyaya ulaşıyor. Yani kısaca Voyager 2'ye gönderilen komutun çıktısı yaklaşık 34 saat sonra alınabiliyor.
 

Yorumlar (0)