NASA kaşifi 'Perseverence', Mars'a indi

NASA'nın Mars kaşifi 'Perseverence' aracı, Kızıl Gezegen'e iniş yaptı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.02.2021, 00:56 20.02.2021, 09:56
NASA kaşifi 'Perseverence', Mars'a indi

NASA tarafından geçtiğimiz 30 Temmuz'da fırlatılan Perseverance adlı keşif aracı, 7 ay boyunca süren yolculuğun ardından yolun sonuna geldi ve TSİ 23.57 sularında Kızıl Gezegen'deki Jezero Krateri'ne iniş yaptı.

Kamera lensleri ile donatılmış küçük bir Mars helikopteri ile birlikte yolculuk eden araç, Kızıl Gezegen'deki yaşanabilirliği, jeolojik süreçleri, gezegende daha evvel hayat formu olup olmadığını ve biyolojik izleri araştırıyor olacak.

Bahse konu iniş sayesinde ilk kez Dünya'dan diğer bir gezegene helikopter iletilmiş oldu.

2,5 milyon Türk ismi

Daha evvel NASA’nın uygulamaya koyduğu 'isim kampanyası' ile adından söz ettiren Perseverance, başvuruda bulunan milyonlarca insanın adını Mars'a götürdü.

Bahse konu kampanyaya en yoğun başvuru ise ülkemizden gelmişti. Uzay aracında, ülkemizden kayıt olan 2,5 milyon vatandaşın ismi bulunuyor. Tüm isimlerin bulunduğu çip, fırlatılmadan evvel araca dahil edilmişti.

Aracın görevleri

Keşif aracı, Kızıl Gezegen'de daha evvel yaşama elverişli olmuş olabilecek bir bölge olup olmadığını araştıracak, geçmiş yaşam formları için izler sürecek ve yaşam içerme olasılığı en yüksek numuneleri saklayarak daha sonra incelenmesine imkan sunacak.

Keşif aracının görevleri bununla da bitmeyecek. Araç, gezegendeki toz fırtınalarının tehlike boyutlarını araştıracak ve Mars yüzeyinde atmosferdeki karbondioksitten saf oksijen elde etme için çeşitli testler gerçekleştirecek.

Çevresel faktörleri inceleyecek

Perseverance; eş zamanlı olarak gezegendeki iklimi, yer altı sularını, hava olaylarını araştıracak; iniş teknolojilerini ve tekniklerini test edecek ve Kızıl Gezegen üzerinde insanlar için kolaylık ya da tehlike oluşturabilecek başka çevresel faktörleri de inceleyecek.

Diğer yandan, keşif aracı ile birlikte gönderilen ve 'Ingenuity' ismi verilen helikopter, havadan gezegen yüzeyini görüntüleyecek ve ilerleyen dönemdeki insanlı Mars keşifleri için bölgeyi tarayacak. Ayrıca, söz konusu araçta bulunan ısıtıcı, aracın soğuk Mars akşamlarıyla başa çıkmasına katkıda bulunacak.

Güneş panelleriyle kendini şarj edecek

Yaklaşık olarak 2 kiloluk ağırlığa sahip olan helikopter, uçuş esnasında enerjisini, yanında bulunan Perseverance keşif aracından elde etmişti. Fakat helikopter, Kızıl Gezegen'e konumlandıktan sonra panellerini açarak kendi bataryasını doldurabilecek.

Eğer söz konusu helikopter başarılı bir şekilde Mars'ta havalanabilirse, başka bir gezegende uçan ilk hava aracı olarak tarihe ismini yazdıracak.

Yorumlar (0)