NASA devreye girdi: Dünya'ya çarpmaması için fırlatılacak

NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), gök cisimlerinden dünyayı korumak maksadıyla uzay aracını dünya yörüngesine yakın bir asteroidle çarpışması için fırlatacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.10.2021, 00:38 07.10.2021, 01:28
NASA devreye girdi: Dünya'ya çarpmaması için fırlatılacak

NASA, DART (Çifte Asteroid Yön Değiştirme Testi) ismi verilen görev çerçevesinde dünyanın yörüngesine yakın bir asteroidle planlı çarpışma gerçekleştirmesi için yeni uzay aracı fırlatacağını açıkladı.

Elon Musk'un sahibi olduğu SpaceX'in Falcon 9 roketi ile 23 Kasım tarihinde California'da bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılacak olan uzay aracıyla, ilk kez yeryüzüne düşme olasılığı olan gök cisimlerine karşı bir savunma sistemi test ediliyor olacak.

DART projesinin, bahse konu asteroidin 2003'te dünyaya 6 milyon kilometre uzaklıktan geçmesi üzerine başlatıldığını kaydeden NASA, Didymoon adlı asteroidle meydana gelecek çarpışmada 160 metre çapındaki gök cisminin yörüngesini değiştirmeyi amaçlayacak.

7 milden yakın olarak 'tehlikeli'

DART program bilimcisi Tom Statler, gerçekleştirdiği açıklamada, "Gökbilimciler, asteroidin yörüngesinin ne denli değiştiğini tespit etmek için çarpışmadan evvel ve sonra dünya tabanlı teleskoplardan gelen gözlemleri kıyaslayabilecekler. Bu bize asteroidin saptırma gayretine nasıl tepki verdiğini anlatacak çok önemli bir ölçüm olacak." ifadelerini kullandı.

Gezegen savunmasında bir ilkin meydana geleceği planlı çarpışmanın Eylül 2022 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gezegenimize 7 milyon milden daha yakın yörüngede hareket eden cisimler, tehlikeli olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar (0)