Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonu

Antalya'ya bağlı Kaş ilçesinde bulunan Patara Antik Kenti'nin sınırlarında yer alan Osmanlı döneminden kalan telsiz telgraf istasyonunun restorasyonu devam ediyor.

KÜLTÜR-SANAT 07.10.2021, 00:54 08.10.2021, 15:28
Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonu

Likya Birliği'nin başkenti olarak bilinen Patara, Osmanlı'nın Afrika'daki son toprağı Trablusgarp ile tek bağlantısı olan 1906 yılında inşa edilen Anadolu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunu da barındırıyor.

İstasyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılını 'Patara Yılı' ilan etmesinin akabinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı BAKA'nın (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı) desteğiyle tekrar ayağa kaldırılıyor.

Bölgesel kalkınmaya da katkı sunacak olan telsiz telgraf istasyonunun onarım çalışmaları sürüyor.

Müzeye dönüştürülecek

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Sultan II. Abdülhamid tarafından inşa ettirilen Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunun onarımının sürdüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Işık, söz konusu istasyonun, bombalandığı için güçlükle ayakta durabilen duvarların tamamını, sıvalarını da koruyarak muhafaza ettiklerini kaydetti.

Likya Birliği'nin başkenti olarak geçen Patara ören yerinde gün yüzüne çıkarılan istasyon, restorasyonun akabinde müze haline dönüştürülecek.

Yorumlar (0)