Nanoteknoloji uzmanından orman yangınlarına çözüm önerisi

İnsansız hava araçlarına yerleştirilen nano dedektörler ve kuantum lazerler ile önceden orman yangınlarının tespit edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel Ergün, “Yangınların yoğun yaşandığı arazileri gece gündüz ayırt etmeden kontrol altında tutmak gerekiyor” sözlerini kullandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.07.2022, 16:56 01.07.2022, 17:28
Nanoteknoloji uzmanından orman yangınlarına çözüm önerisi

Kuantum lazer ve nano dedektörler yoluyla erkenden orman yangınlarına müdahale edilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yüksel Ergün, Anadolu Üniversitesi Kampüsü’nde bulunan Fen Fakültesi’ndeki çalışmalarıyla da ilgi uyandırıyor. Termal kameralara yerleştirilen dedektörlerin, arazi üzerindeki farklı sıcaklıkları yangından önce rahatlıkla tespit edeceğini söyleyen Prof. Ergün, bu sistem sayesinde 1 santigrat derecenin binde yirmilik değerin dahi rahat bir şekilde ölçülebileceğini dile getirdi. Koordinatları belli ormanların bir riskle karşılaştığında, anlık olarak alarmın devreye gireceğini belirten Ergün, “Yangınların yoğun yaşandığı bu dönemlerde araziyi gece gündüz kontrol altında tutmak lazım” sözlerini kullandı. 

“Yangınlarda artık yalnızca askeri gözlemler yetmiyor” 

Türkiye’nin, insansız hava araçları (İHA) alanında gelişme gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Yüksel Ergün, “İHA’lara yerleştirilmiş olan termal nitelikli LWIR ve MWIR kameralar ile sürekli uçuşlarla gece gündüz orman risk taraması gerçekleştirilebilir. Yaz mevsiminde özellikle bu durumlar artık biraz daha ciddi bir hale büründü. Aynı biçimde çeşitli yazılımlar ile İHA’lardan gelmiş olan farklı sıcaklık verileri izlenmeli ve acil durum müdahaleleri gerekiyorsa yapılmalıdır. Yangınlarda artık yalnızca askeri gözlemler yetmiyor. Havadan da minimum 8-10 km mesafeden mekanizmalar kurulması, bize son derece yarar sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.

“Veri analizi gerçekleştirebilen elemanlara ihtiyaç artıyor”

Nanoteknolojik faaliyetleri için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projelerine yönelik teşviklerin ve araştırma merkezlerine yönelik fonların güzel sonuçlar doğurduğunu söyleyen Prof. Ergün, konuyla ilgili olarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanserin erken teşhisi konusunda, koruyucu ve zırhlı başlıklarda, elektronik sensörlerde, güneşle çalışan pillerde, zararlı ışınlara karşı koruyucu cilt kremlerinde ve tarihi mimarilerin eskime hızlarının kontrolünde termal detektörlerden faydalanılıyor. Eskişehir’deki araştırma laboratuvarlarında bu konuda lazım olan malzeme ve altyapı mevcut. Veri analizi gerçekleştirebilen elemanlara günden güne ihtiyaç artıyor. Projelerimizde doğru çalışan dedektörlerin katkısı tartışılamaz.”

Yorumlar (0)